Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Saeima noraida izmaiņas sievietes diskriminējošajā Padomju karavīru pensiju regulējumā

© Ilustratīvs attēls

Saeima šodien nenodeva izskatīšanai parlamenta komisijās grozījumus likumā par valsts pensijām, kas paredz izmaiņas PSRS karavīru pensiju regulējumā.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK rosinātie likuma grozījumi bijušās Padomju Savienības karavīru pensiju aprēķināšanas kārtībā novērsīs diskrimināciju arī attiecībā uz sievietēm, aģentūrai LETA iepriekš skaidroja deputāts Kārlis Krēsliņš (VL-TB/LNNK).

Grozījumi rosināti, jo pašreizējais regulējums neskar karavīrus, kas, neizejot obligāto militāro dienestu, tika iesaukti militārajā dienestā - tie ir sportisti un sievietes, kuras dienēja armijā, skaidroja deputāts.

Tāpat izmaiņas nepieciešams veikt, lai aprēķinot vecuma pensiju karavīram, kurš pārgājis no aktīvā padomju dienesta uz aktīvo Latvijas Nacionālo bruņoto spēku dienestu, viņa stāžā tiktu ieskaitīti PSRS nodienētie gadi, teikts likumprojekta anotācijā. Tāpēc likumā "Par valsts pensijām" paredzēts precizēti nosacījumus par karavīru apdrošināšanas stāža pielīdzināšanu.

Bija iecerēts, ka jaunais regulējums attieksies arī personām, kas bijušas obligātajā aktīvajā militārajā dienestā PSRS bruņotajos spēkos vai alternatīvajā (darba) dienestā. Attiecīgā norma tiks papildināta arī ar nosacījumu par to, ka apdrošināšanas stāžs tiek pielīdzināts personām, kuras nesaņem citas valsts pensijas.