Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valsts kancelejas direktors jau šomēnes sola skaidrību par atlaižamo ierēdņu skaitu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Lielākā daļa no valsts pārvaldes reformu plānā ietvertajiem pasākumiem jau tiek īstenoti, taču par pārējo pasākumu - valsts pārvaldes darbinieku skaita samazināšanu un mazo valsts iestāžu reformu - izpildi skaidrība gaidāma šomēnes, klāsta Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis.

Viņš atzina, ka iepriekšējā Valsts kancelejas direktora Mārtiņa Krieviņa izstrādātajā valsts pārvaldes reformu plānā jau bija ietverti būtiskākie reformu pasākumi, tāpēc Citskovskis nav radījis jaunu plānu, bet modificējis jau esošo.

"Iepriekšējais plāns pamatā satur visus būtiskos elementus, tāpēc jaunajā plānā balstāmies uz tām pašām idejām. Būtībā esam modificējuši iepriekš izstrādāto plānu," atzina Valsts kancelejas vadītājs.

Citskovska arī norādīja, ka jau patlaban lielākā daļa no deviņiem plānā ietvertajiem pasākumiem tiek īstenoti. Piemēram, Valsts kanceleja šogad ir sākusi darbu pie trīs atbalsta funkciju optimizācijas tādās jomās kā grāmatvedība, personāla lietvedība un iepirkumi. Patlaban tiek formulēti tālākie soļi, kādā veidā varētu ietaupīt līdzekļus, centralizējot resursus.

Tāpat ir izveidota darba grupa, kas vērtē atlīdzības sistēmu valsts pārvaldē. "Vēl tikai atlicis jautājums par nodarbināto skaita samazināšanu valsts pārvaldē un mazo valsts iestāžu reformu, bet par tiem diskusijas sāksies jau tuvākajā laikā. Šie arī ir divi pamata jautājumi, par kuriem notiek diskusijas. Bet konkrētākas atbildes uz tiem varēsim sniegt jūnija vidū," teica Citskovskis.

Valsts kancelejas direktors atklāja, ka patlaban valsts pārvaldes reformu plāns tiek saskaņots, bet pavisam drīz to varētu virzīt apstiprināšanai Ministru kabinetā.

"Skaidrs, ka reformu plāns netiks īstenots uzreiz, bet pakāpeniski. Kopumā reformu plānu iecerēts īstenot soli pa solim trīs gados, kuru laikā ir jāpanāk rezultāti. Patlaban lielākā sabiedrības uzmanība pievērsta tieši darbinieku atlaišanas jautājumam, tomēr svarīgs ir arī valsts pārvaldes kvalitātes aspekts, pakalpojumu efektivizēšana utt. Tāpat jāsaprot, ka valsts pārvaldes nodarbināto skaita samazināšanas rezultātā būs iespējams valsts pārvaldes atalgojumu nedaudz pietuvināt privātā sektora atalgojumam. Patlaban atsevišķās amata kategorijās atalgojums valsts pārvaldē nesasniedz pat 50% no tā, ko par līdzīgu darbu saņem privātajā sektorā. Mūsu mērķis ir pietuvināties 80%. Bet šo mērķi varēsim sasniegt tikai ar spēju rast papildus ekonomiju iekšējās rezervēs," uzsvēra Citskovskis.