Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

SVARĪGA informācija par vēlēšanu iecirkņu maiņu

© F64

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, kas paredz pagarināt termiņu, kad pilsoņi varēs mainīt vēlēšanu iecirkni pašvaldību vēlēšanās un Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Līdz šim Vēlētāju reģistra likumā bija noteikts, ka vēlētājam ir iespēja mainīt vēlēšanu iecirkni, kurā viņš ir reģistrēts, uz citu vēlēšanu iecirkni ne vēlāk kā 25 dienas pirms vēlēšanām. Savukārt tagad šīs termiņš mainīts uz 18 dienām pirms vēlēšanām. Tātad iedzīvotājiem būs par nedēļu vairāk laika, lai mainītu iecirkni.

Centrālās vēlēšanu komisijas vadītājs Arnis Cimdars iepriekš Saeimas komisijas sēdē skaidroja, ka šāds termiņš izvēlēts, konsultējoties ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi. Un tehniski šis ir iespējami īsākais termiņš, akcentēja Cimdars.

Tāpat likuma izmaiņas nosaka, ka aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, iesniegumu par vēlēšanu iecirkņa maiņu varēs iesniegt ieslodzījuma vietas administrācijai.

Likumā noteikts, ka pašvaldību vēlēšanās cilvēkiem ir tiesības mainīt vēlēšanu iecirkni, izraugoties jebkuru citu vēlēšanu iecirkni tās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kurā viņš deklarējis savu dzīvesvietu vai kurā viņam atrodas likumā noteiktajā kārtībā reģistrēts nekustamais īpašums.

Savukārt Eiropas Parlamenta vēlēšanās vēlētājam ir tiesības mainīt vēlēšanu iecirkni, izvēloties jebkuru citu vēlēšanu iecirkni Latvijas teritorijā.