Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pašvaldību vēlēšanas: cik deputāti strādās katrā novada domē?

© F64

Pēc pašvaldību vēlēšanām deputātu skaits mainīsies divās pašvaldībās - Jēkabpils novadā deputātu skaits samazināsies no 15 uz deviņiem deputātiem, bet Mārupes novadā pieaugs no 15 uz 17 deputātiem.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) šodien sēdē apstiprināja deputātu skaitu pašvaldību vēlēšanās.

Iespējamais deputātu skaits pašvaldību domēs ir 9, 13, 15, 17 vai 19 deputāti, bet Rīgas domē - 60 deputāti.

Kopš pēdējām vēlēšanām 2013.gadā iedzīvotāju skaits mainījies divās pašvaldībās. Jēkabpils novadā samazinājies no 5430 līdz 4889 iedzīvotājiem, tāpēc deputātu skaits samazināsies no 15 uz deviņiem deputātiem. Savukārt Mārupes novadā iedzīvotāju skaits palielinājies no 16 723 līdz 20 0 25 iedzīvotājiem, tāpēc deputātu skaits pieaugs no 15 līdz 17 deputātiem.

Šogad 16 pašvaldībās būs 17 deputāti, 58 pašvaldībās - 15 deputāti, četrās pašvaldībās - 13 deputāti, 40 pašvaldībās - deviņi deputāti.

CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars žurnālistiem pastāstīja, ka šīs vēlēšanas ir īpašas, jo pirmo reizi nav mainījies Pilsētas domes, novada domes un pagasta padomes vēlēšanu likums.

Jautāts par pārmaiņām, salīdzinot ar iepriekšējām vēlēšanām, viņš pauda, ka zināmas izmaiņas priekšvēlēšanu kampaņās ir ieviesuši sociālie tīkli. Radio un televīzijā informāciju gatavo zinošs cilvēks, tāpēc informācijai ir augsta ticamības pakāpe, savukārt informāciju, kas parādās sociālajos tīklos, ne vienmēr var pārbaudīt un zināt, ka tā ir patiesa.

Cimdars arī pauda cerību, ka šajās vēlēšanās vēlētāju skaits nesamazināsies. Viņš uzsvēra, ka vēlētāju līdzdalība ir tieši atkarīga no tā, vai vēlētājs izjūt saikni ar pašvaldību, vai līdz šim ir izjutis, kā pašvaldību lēmumi ietekmē viņa dzīvi.

CVK priekšsēdētājs norādīja, ka ir sagaidāmi novadi vai pilsētas, kur aktivitāte var būt pieaugusi, bet noteikti būs arī tādi kur tā samazināsies. Tā kā kopumā mūsdienu sabiedrībā nav vērojama savstarpēja satuvināšanās, nevar gaidīt arī vēlētāju satuvināšanos ar pašvaldību.

Cimdars pastāstīja, ka šogad vēlētāji vienu nedēļu tuvāk vēlēšanām varēs mainīt vēlēšanu iecirkni. Tuvāko nedēļu laikā pašvaldības noteiks iecirkņus, kuriem vēlētājs ir piesaistīts.

Novados ar mazāk nekā 5000 iedzīvotāju domē ievēlami deviņi deputāti, novados ar iedzīvotāju skaitu no 5001 līdz 20 000 - 15 deputāti, ar iedzīvotāju skaitu no 20 001 līdz 50 000 - 17 deputāti, bet novados ar vairāk nekā 50 000 iedzīvotāju - 19 deputāti.

Republikas pilsētu ar mazāk nekā 50 000 iedzīvotāju domēs ievēlami 13 deputāti, bet pilsētās, kurās iedzīvotāju skaits lielāks par 50 000, - 15 deputāti.

CVK šodien oficiāli izsludināja šogad gaidāmas pašvaldību vēlēšanas.