Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Gaidīs valdības un Saeimas reakciju uz tautas sapulcē pārrunātajām problēmām

© LTV Ziņu dienests ‏@ltvzinas

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) no Saeimas un valdības gaidīs reakciju uz svētdien tautas sapulcē pārrunātajiem problēmjautājumiem, kā arī atbildi uz prasībām saistībā ar situāciju veselības aprūpē un izglītības un zinātnes nozarē, kas rakstiski tiks iesniegtas nākamnedēļ.

LBAS vadītājs Pēteris Krīgers aģentūrai LETA sacīja, ka tautas sapulce "Par cienīgu darbu veselam un izglītotam cilvēkam Latvijā" noritēja, kā bija plānots, savukārt cilvēku skaits tomēr bijis nedaudz lielāks nekā sākotnēji bija paredzēts. "Laikam cilvēki bija pārliecināti, kāpēc viņi nāk," teica Krīgers.

LBAS vadītājs uzsvēra, ka no parlamenta un valdības tiks gaidīta reakcija par šodien runāto, kā arī atbilde uz nākamnedēļ rakstiski iesniedzamajām prasībām.

"Situācija nav mainījusies - finansējums nav palielināts stratēģiskajām nozarēm, līdz ar to nozaru pārstāvjiem ir pamatotas bažas, ka tās patlaban tiek iznīcinātas," teica Krīgers.

Viņš papildināja, ka, piemēram, plāni medicīnas nozarē liek secināt, ka tā tiek gatavota privatizācijai - cilvēki, kas nespēs samaksāt par medicīnas pakalpojumiem, "varēs izmantot apbedīšanas pakalpojumus".

Ar šodienas organizēto tautas sapulci arodbiedrības tostarp vēlējās pievērst uzmanību situācijai veselības aprūpē, izglītības un zinātnes nozarē, kas skar gan darbinieku cienīgu atalgojumu, gan izglītības un zinātnes kvalitāti.

Krīgers paskaidroja, ka likumā ir noteikta kārtība, cik ilgā laikā ir jāatbild uz iesniegumiem un vēstulēm, un tādā kārtībā valdībai un parlamentam būtu jāatbild uz LBAS prasībām. "Tad, kad saņemsim atbildes, spriedīsim par tālākajām rīcībām," sacīja arodbiedrību savienības vadītājs.

Krīgers uzsvēra, ka valstij būtu jāatsakās no liekiem un nevajadzīgiem tēriņiem, palielinot ienākumu daļu. "Tik, cik mēs iztērējam nelietderīgi līdzekļus valsts pārvaldei, liekas, ka neviena cita Eiropas valsts tā netērē," rezumēja LBAS vadītājs.

Kā ziņots, uz LBAS rīkoto akciju - tautas sapulci "Par cienīgu darbu veselam un izglītotam cilvēkam Latvijā" šodien bija ieradušies aptuveni 3000 cilvēku, liecina Valsts policijas aplēses.

Kā iepriekš norādīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) vadītājs Valdis Keris, arodbiedrība cer, ka tautas sapulce politiķus neatstās vienaldzīgus un veselības aprūpes finansējums vēl tiks pārskatīts. Tomēr pretējā gadījumā mediķu arodbiedrība varētu arī lemt par neuzticības izteikšanu premjerministram Mārim Kučinskim (ZZS).