Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Belēvičs paziņo savas prioritātes Kučinska valdībā

© F64

Līdz Latvijas simtgadei ir jāizstrādā un jāievieš jauns veselības aprūpes finansēšanas modelis, kā arī jāiedzīvina e-veselības sistēma, šodien, uzrunājot Veselības ministrijas, tās padotības iestāžu un kapitālsabiedrību vadītājus, sacīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

"Līdz Latvijas simtgadei jāizstrādā un jāievieš jauns veselības aprūpes finansēšanas modelis. Vai tā būs obligātā veselības apdrošināšana vai to sauks kā citādi, tas šobrīd nav tik svarīgi. Svarīgi ir tas, ka veselības aprūpei ir jāpiesaista būtiski lielāks finansējuma apjoms," sacīja Belēvičs.

Tiekoties ar nozares pārstāvjiem, Belēvičs arī uzsvēra nepieciešamību attīstīt tā saukto e-veselības sistēmu. "E-veselības iedzīvināšana ir ne tikai uzdevums, bet arī līdzeklis, lai mēs varētu modelēt jauno veselības aprūpes finansēšanas modeli," sacīja ministrs.

Kā norādīja Belēvičs, šie ir lielie darbi jeb "malkas skaldīšana", bet atpūšoties būs "jāpaskalda arī daudzi žagariņi".

"Pagājušajā gadā šie "mazie žagariņi" bija ārpakalpojuma pārņemšana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā, finansējuma piesaiste un atteikšanās no pacientu līdzmaksājuma arī vismodernākajiem medikamentiem C hepatīta ārstēšanai, lēmums atteikties no pacientiem nevajadzīgo laboratorijas izmeklējumu apmaksas, paveiktais darbs, lai Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunā korpusa būve tiktu pabeigta, kā arī publiskā sektora medicīnas darbinieku atalgojuma palielināšana no 3 līdz 10%," uzskaitīja Belēvičs.

Savukārt nākamais "mazais žagariņš" būšot normatīvais akts, kurš paredzēs jauno ārstu rezidentūras apmaksu par valsts līdzekļiem ar noteikumu, ka pēc rezidentūras noteikts gadu skaits būs jānostrādā valsts noteiktā ārstniecības iestādē nolūkā risināt ārsta pieejamību reģionos.

LETA jau vēstīja, ka Saeima šodien apstiprināja Kučinska veidoto valdību, kurā strādās līdzšinējie trīs koalīcijas partneri - Zaļo un zemnieku savienība, "Vienotība" un "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK. Belēvičs jaunajā valdībā turpinās darbu veselības ministra amatā.