Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Latvija pauž atbalstu vīzu liberalizācijai ar Gruziju

© F64

24.novembrī Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs oficiālās vizītes ietvaros Tbilisi tikās ar Gruzijas prezidentu Giorgiju Margvelašvili, parlamenta priekšsēdētāju Dāvidu Usupašvili , premjerministru Irakliju Garibašvili un ārlietu ministru Giorgiju Kvirikašvili, lai apliecinātu Latvijas atbalstu Gruzijas eirointegrācijas ceļam, kā arī pārrunātu Latvijas un Gruzijas divpusējās attiecības, situāciju Gruzijas iekšpolitikā, kā arī aktuālos reģionālos un starptautiskos jautājumus, informē Ārlietu ministrijas Informācijas un sabiedrisko attiecību departamenta Preses un informācijas nodaļa.

Sarunā ar Gruzijas amatpersonām, E.Rinkēvičs vērsa uzmanību, ka kopš Austrumu partnerības izveides Gruzija ir sasniegusi ievērojamu progresu, kas izpaužas Gruzijas - Eiropas Savienības (ES) asociācijas līguma īstenošanā, īpaši attiecībā uz Muitas kodeksa, pārtikas nekaitīguma un veterinārijas standartiem. Arī Gruzijas eksporta pieaugums uz ES ir pozitīva zīme un labs piemērs, kas liecina par ES un Gruzijas ieguvumiem no asociācijas līguma.

Runājot par drošības situāciju reģionā un pasaulē, ministrs pauda pārliecību, ka cīņa pret terorismu nedrīkst novērst uzmanību no situācijas risinājuma Ukrainā, jo tas ir jautājums par starptautisko tiesību sistēmu un Eiropas drošības arhitektūru ilgtermiņā.

"Apzināmies, ka teroristu vēlme ir sagraut mūsu vērtību sistēmu un dzīves veidu, radīt paniku un neuzticību. Tādēļ mums ir jāizvairās sasaistīt terorismu ar konkrētu etnisko vai reliģisko grupu. Parīzes terorakti liecina, ka līdz šim īstenotie pasākumi terorisma draudu novēršanai Eiropā nav bijuši pietiekami. Latvija atbalsta starptautiskās sabiedrības centienu cīņai pret ISIL/Da’esh," sacīja E.Rinkēvičs.

Latvijas ārlietu ministrs arī uzsvēra Latvijas atbalstu Gruzijas pastiprinātai sadarbībai ar NATO, jo tā ir vērtīgs NATO partneris. "Latvija atbalsta NATO "atvērto durvju" politiku attiecībā ar Gruziju, jo Gruzija ar reformu procesu un līdzdalību Eiroatlantiskās drošības stiprināšanā ir pierādījusi savu gatavību tālākai integrācijai aliansē," apliecināja E.Rinkēvičs.

E.Rinkēvičs pauda arī stingru atbalstu ES Vīzu liberalizācijas rīcības plāna noslēgšanai ar Gruziju. "Rīgas samits ir sūtījis spēcīgu vēstījumu Gruzijas tautai, ka vīzu režīma liberalizācijas jautājums ir atrisināms jau tuvākajā nākotnē. Mēs ceram, ka Gruzijas valdība pieliks visas pūles, lai izpildītu atlikušos ieteikumus un līdz šī gada beigām pabeigtu otrā posma vīzu režīma liberalizācijas rīcības plānu," pauda E.Rinkēvičs tiekoties ar Gruzijas premjerministru I.Garibašvili.

Tikšanās laikā ar Gruzijas parlamenta priekšsēdētāju D.Usupašvili, ārlietu ministrs akcentēja, ka visiem Gruzijas politiskajiem spēkiem ir jāsadarbojas konstruktīvi un jāatturās no iekšējām konfrontācijām. Turklāt ir jāizvairās no jebkāda veida tiesas varas un prokuratūras izmantošanas politiskiem mērķiem. Arī plašsaziņas līdzekļu brīvība un plurālisms ir būtiska demokrātiskas sabiedrības daļa.

Paužot Latvijas nemainīgo atbalstu Gruzijas teritoriālajai vienotībai, ministrs apmeklēja Gruzijas Dienvidositijas administratīvo līniju, kas atrodas pie Gori reģiona Ditsi ciemata.

Vizītes ietvaros ministrs apmeklēja arī bērnudārzu Gori reģiona Ditsi ciematā, kura iekārtošanu īstenoja Latvijas vēstniecība Gruzijā.

Ārlietu ministrs piedalījās vēstniecības Gruzijā rīkotajā pieņemšanā par godu Latvijas Republikas neatkarības 97. gadadienai, kuras laikā tikās ar latviešu diasporas, tostarp ar Latviešu biedrību Gruzijā "AVE SOL" pārstāvjiem, kā arī Latvijas un Gruzijas sadarbības partneriem.