Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Rosina atcelt deputātu administratīvo imunitāti

© F64

Latvijas Reģionu apvienība (LRA) rosina veikt izmaiņas Satversmē, lai atceltu Saeimas deputātu administratīvo imunitāti, aģentūru LETA informēja LRA Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Dainis Liepiņš.

Pašlaik Satversmes 30.pants nosaka, ka pret Saeimas locekli nevar uzsākt kriminālvajāšanu vai uzlikt viņam administratīvu sodu bez Saeimas piekrišanas. LRA ieskatā, norma prasīt Saeimas piekrišanu deputāta sodīšanai par administratīviem pārkāpumiem, piemēram, ātruma pārsniegšanu, būtu izslēdzama no Satversmes kā novecojusi un modernu Eiropas valstu praksei neatbilstoša, kas vienlaikus rada arī apgrūtinājumu tiesībsargājošām iestādēm.

Uz nepieciešamību atcelt minēto normu norādot arī starpvalstu pretkorupcijas organizācija GRECO. Turklāt arī Lietuvas un Igaunijas parlamenta locekļiem nav imunitātes pret administratīvo sodīšanu, bet ir tikai kriminālprocesuālā imunitāte, norāda politiskā spēka pārstāvji.

Attiecīgās LRA iniciētās izmaiņas Satversmē ir iesniegtas Saeimas Prezidijam, lai tiktu lemts par to iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā.