Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Iespējams, ka partijām līdz 10 eiro varēs ziedot arī telefoniski

© F64

Ņemot vērā citu valstu pieredzi, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) plāno rosināt, ka partijām varēs ziedot līdz 10 eiro, izmantojot arī telekomunikāciju operatora starpniecību, šodien Latvijas Radio pastāstīja KNAB Politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāja Inga Jaunskunga.

Runājot par KNAB plānoto rosinājumu noteikt, ka fiziskas personas partijām var ziedot ne vairāk kā 30% savu ienākumu, Jaunskunga norādīja, ka pie partiju finansēšanas likuma un pašas sistēmas pilnveidošanas tiek strādāts jau sen.

"Mēs saskārāmies ar situāciju, ka personas atsaucas uz tādiem ienākumiem, kuru avotus nevarēja identificēt vai pārbaudīt," norādīja KNAB pārstāve. Par piemēru viņa minēja gadījumus, ka cilvēki iepriekš atsaucās uz sēņu lasīšanā un puķu audzēšanā gūtajiem ienākumiem, kas īpaši populāri bija 90.gadu laikā.

Tāpat viņa atgādināja, ka pirms vairākiem gadiem tika grozīts partiju finansēšanas likums un iestrādāta jauna norma, ierobežojums, ka var ziedot no iepriekšējo trīs gadu laikā gūtajiem ienākumiem. Vēlāk likums ticis grozīts un norma precizēta. Viņa arī zināja teikt, ka 2014.gadā lielākajām politiskajām partijām bija ziedoti 4,5 miljoni eiro, bet no šīs summas aptuveni viens miljons eiro bija summa, kas ir apšaubāma.

"Esam ilgi apdomājuši visus iespējamos variantus, lai uzlabotu situāciju, jo viena ceturtdaļa ir slikts rādītājs. Piedāvājam noteikt, ka fiziskas personas partijām var ziedot ne vairāk kā 30% savu ienākumu, taču par procentu apjomu esam gatavi publiskai diskusijai, bet slieksnim ir jābūt," paziņoja Jaunskunga.

KNAB pārstāve atzina, ka birojs ir apdomājis, kā pilnveidot sistēmu, lai atbalstītu mazos ziedojumus. "Aizņēmāmies no ārvalstu pieredzes, ierosināsim atļaut ziedot līdz 10 eiro ar telekomunikāciju operatora starpniecību," paziņoja Jaunskunga.

Savukārt "Providus" pētniece Iveta Kažoka norādīja, ja cilvēki ir gatavi ziedot "sev pēdējo" partijai, tas liecina par konkrētām simpātijām. Viņa atzina, ka KNAB virziens šķiet saprotams un pievilcīgs, taču uzsvēra, ka tas neatrisina cēloņus. "Tas ir solītis uz priekšu, bet dziļo problēmu nenovērsīs, partijas meklēs citus veidus, kā papildināt savas kases. Parādīsies cilvēki, kas ziedos 29% no saviem ienākumiem," pauda Kažoka.

Jau vēstīts, ka KNAB plāno rosināt noteikt, ka fiziskas personas partijām var ziedot ne vairāk kā 30% savu ienākumu.

KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks intervijā "Dienai" skaidrojis, ka pašlaik fiziska persona politiskajai partijai var ziedot visus savus iepriekšējo triju gadu ienākumus. "Mēs aicināsim noteikt, ka viena fiziska persona nevar ziedot vairāk kā 30% no saviem gada ienākumiem, jo mums ir pamatotas aizdomas, ka gadījumos, kad ziedo triju gadu ienākumus, attiecīgās personas faktiski ir tikai starpnieki," sacījis KNAB vadītājs. "Kāpēc 30%? Tas ir līdzīgi kā banku sektorā, kad, piešķirot kredītu, vērtē, lai cilvēkam atliek nauda iztikai."