Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Ploriņam nāksies atlaist "pārlieku atalgoto" vietnieci

© F64

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) licis Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītājam Armandam Ploriņam atbrīvoties no tāda vietnieka, kurš saņem desmit reizes vairāk nekā citi darbinieki.

Kā aģentūrai LETA atzina Belēvičs, pēc atkārtotas Ploriņa vērtēšanas ministrs viņam licis reorganizēt dienesta administratīvo aparātu, kā arī atbrīvoties no tāda vietnieka, kurš saņem desmit reizes lielāku atalgojumu nekā tie darbinieki, kuri strādā "uz līnijas", kā arī divas reizes vairāk nekā pats Ploriņš.

Belēvičs skaidroja, ka laikā, kad daudzi darbinieki dienestā saņem zemu atalgojumu, ir "bezgaršīgi un bezgaumīgi" kādam maksāt tik "ārkārtīgi lielu darba algu ar visām piemaksām".

Ministrs arī piebilda, ka nav svarīgi, kurš šo vietu aizņem.

Pēc ministra domām, svarīgi ir reorganizēt NMPD administratīvo aparātu tā, lai veidojas uzkrājums, kuru ieguldīt mazo algu saņēmēju atalgojuma celšanā.

Tāpat Ploriņš no ministra saņēmis uzdevumu reorganizēt dienesta iepirkumu sistēmu tā, lai iepirkumi tiktu realizēti lētāk. Arī šo ietaupījumu ministrs iecerējis novirzīt zemāk atalgoto darbinieku algām.

Kā liecina informācija NMPD mājaslapā, Ploriņam ir divi vietnieki - Renāte Pupele ir dienesta vadītāja vietniece neatliekamās medicīnas palīdzības jautājumos, bet Ilze Binovska ir dienesta vadītāja vietniece administratīvajos jautājumos.

Tikai Pupele aprīlī saņēmusi divas reizes lielāku darba samaksu nekā Ploriņš. Viņai aprīlī dienests darba algā un piemaksās izmaksājis 3492 eiro. Savukārt Binovska saņēmusi 1889 eiro. Pats Ploriņš aprīlī nopelnījis 1638 eiro.

Kā 24.aprīlī vēstīja TV3 raidījums "Nekā personīga", Ploriņš pēc atkārtotas izvērtēšanas atstāts amatā ar nosacījumu, ka viņam dienestā jāveic reorganizācija un no darba jāatlaiž savas uzticības personas.

Raidījums ziņoja, ka runa varētu būt par Ploriņa vietnieci Pupeli un Saimnieciskā nodrošinājuma departamenta vadītāju Ēriku Dižgalvi, kurš bija saimniecības pārzinis Veselības ministrijā (VM) laikā, kad Ploriņš tur bija valsts sekretārs.

LETA jau vēstīja, ka 27.aprīlī Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijā deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) Pupelei veltīja pārmetumus, tostarp viņš pievērsa uzmanību Pupeles atalgojumam, norādot, ka piemaksas veidojot lielāku atalgojuma daļu nekā alga. Tikmēr NMPD pārstāve skaidroja, ka atalgojumu ietekmē arī Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē.

Pupeles skaidrojumu laikā Kaimiņš pauda aicinājumu "beidziet muldēt", kā arī mudināja NMPD direktora vietnieci par viņa izteikumiem vērsties Ētikas komisijā. Pupele vairākkārt aicināja viņu neapvainot, taču pēc pēdējiem izteikumiem apņēmās rakstīt attiecīgu iesniegumu. To viņa arī izdarīja, bet Ētikas komisija nesaskatīja ētikas pārkāpumus Kaimiņa izteikumos un rīcībā.