Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Partijas domā par kompromisiem, izvēloties nākamo prezidentu

© F64

Ja kāds no koalīcijas izvirzītajiem Valsts prezidenta amata kandidātiem Saeimas balsojumos "izkritīs" ātrāk par otru, tad valdošās koalīcijas partneri pieļauj iespēju vienoties un atbalstīt vienu kandidātu.

Koalīcijas pārstāvji kopumā ir izvirzījuši divus kandidātus Valsts prezidenta amatam - aizsardzības ministru Raimondu Vējoni (ZZS) un tiesību ekspertu Egilu Levitu. Saeima sākumā balso par visiem kandidātiem uz šo amatu, bet nākamajos balsojumos cīņu par šo augsto amatu turpina tie kandidāti, kas iegūst vairāk balsu.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš pēc koalīcijas sanāksmes norādīja - situācijā, ja kādā no balsojuma kārtām "izkritīs" Levits, partija sasauks valdes un frakcijas sēdi, lai pieņemtu lēmumu šajā jautājumā.

Savukārt "Vienotības" līdere Solvita Āboltiņa jau iepriekš sacīja - ja kāds no koalīcijas kandidātiem "izkritīs" kādā balsojumā, tad visa frakcija nākamajos balsojumos atbalstīs koalīcijas kandidātu, kas turpinās cīņu par prezidenta amatu.

Arī Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) sacīja, ka šajā gadījumā būtu jāsasauc koalīcijas sanāksme.

Kopumā visu trīs koalīcijas partiju pārstāvji neizslēdz iespēju vienoties par vienu kandidātu, ja otrs koalīcijas partiju virzīts kandidāts "izkritīs" kādā no balsojumiem.

Kā ziņots, Valsts prezidenta amatam oficiāli izvirzīti četri kandidāti - tiesību eksperts Levits, aizsardzības ministrs Vējonis, kā arī opozīcijas deputāti Sergejs Dolgopolovs (S) un Mārtiņš Bondars (LRA).

Iepriekš valdošā koalīcija vēlējās vienoties par vienu kandidātu Valsts prezidenta amatam, tomēr tas neizdevās. Zaļo un zemnieku savienība Valsts prezidenta amatam nolēma virzīt aizsardzības ministru Vējoni. Atbalstu Vējonim sākotnēji oficiāli pauda arī "Vienotība", bet pēc nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK lēmuma virzīt Levitu "Vienotības" frakcijai būs brīvais balsojums par kādu no šiem diviem kandidātiem.

Saeimas sēde, kurā vēlēs Valsts prezidentu, notiks 3.jūnijā.