Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valsts pārvaldei veidos vienotu ētikas kodeksu - rokasgrāmatu

© F64

Sadarbojoties ar ekspertiem, Valsts kanceleja šā gada laikā plāno izstrādāt vienotu ētikas kodeksu - rokasgrāmatu - visai valsts pārvaldei, aģentūrai LETA pastāstīja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītāja Laine Kučinska.

Viena no problēmām, ar ko jāsaskaras valsts pārvaldes kultūrā, ir vienotu vērtību trūkums, kas ietekmē visas sistēmas efektivitāti un darbību atbilstoši sabiedrības interesēm, norāda Valsts kancelejas direktore Elita Dreimane. Kā risinājums tam ir ētikas rokasgrāmatas izstrāde, kas sekmētu valsts dienestā nodarbināto profesionalitāti, godīgumu, atbildību un citu vērtību ievērošanu.

"Patlaban valsts pārvaldē strādājošo ētikas uzraudzība ir sadrumstalota iestāžu līmenī, līdz ar to netiek nodrošināta ētikas labās prakses pieredzes pārnese un dalīšanās valsts pārvaldes sistēmā, kā arī jāpilnveido ētikas pārkāpumu uzraudzības modelis," atzīst Dreimane.

Rokasgrāmatu paredzēts veidot sadarbībā ar ekspertiem un valsts pārvaldē strādājošajiem, rīkojot vairākas diskusijas. Ētikas rokasgrāmatas mērķis būs noteikt profesionālās darbības ētiskos standartus, veidot ētisku vidi valsts pārvaldē, kā arī profesijas pašapziņu, palīdzēt pareizi rīkoties sarežģītās situācijās un informēt sabiedrību par to, kādu rīcību un attieksmi tai ir tiesības sagaidīt no amatpersonām.

Ētikas kodeksa izstrādi plānots sākt šogad, un tas ir viens no valdības rīcības plānā noteiktajiem uzdevumiem.