Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Cilinskis: Es nekandidēšu uz Eiroparlamentu

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis, kurš ir atbrīvots no amata par piedalīšanās 16.marta pasākumos, nekandidēs uz Eiroparlamentu.

"Visticamāk atjaunošu Saeimas deputāta mandātu. Ja VARAM vadītājs arī turpmāk būs no Nacionālās apvienības, tādā vai citādā formā, varbūt, mans padoms un pieredze noderēs nākošajam ministram. Un ir dažas domas, kā padarīt mūsu sabiedrību vienotāku, varbūt kaut kas izdosies," uzsver E.Cilinskis.

Viņš arī atzina, ka Latvijas varas sistēma nav efektīva: "Kā VARAM ministrs braukājot pa pašvaldībām, konstatēju, ka pašvaldībās bieži ir efektīvāka pārvalde, kā centrālā vara. Un jāpiekrīt, ka ar neefektīvu varu ir vieglāk manipulēt <...> Korupcija ir būtisks jautājums, par ko daudz runāts, bet nepietiekami darīts. Skaidrs, ka bez korupcijas novēršanas nebūs uzticības varai".

Situāciju Krimā viņš vertē, kā Krievijas iebrukumu un uzskata, ka referendums Krimā, tāpat kā vēlēšanas Baltijā 40. gadā, notika okupācijas apstākļos. "Krievijas autoritārais režīms ir apdraudējums kaimiņvalstīm, neviens neko nedara speciāli pret Krieviju, bet skaidrs, ka nevaram arī atbalstīt tās agresiju pret citām valsīm. Daļēji Latvijas drošību palīdz nodrošināt dalība ES un NATO. Taču mums ir jācenšas veidot saliedētāku sabiedrību un pats galvenais - nodrošināt ilgtspējīgu ekonomikas attīstību," atbildēja E.Cilinskis uz IMHOclub foruma dalībnieku jautājumiem.

Runājot par situāciju Ukrainā, bijušais ministrs pauda viedokli, ka būs liela problēma to tautas demokrātiju, kas ir Maidans, saglabāt un turpināt bez barikādēm. Bet, ja tas izdosies, tad tas būs nozīmīgi visai Eiropai. Viņš arī atzimēja, ka mērķa sasniegšanai ir ļoti svarīga sabiedrības vienotība. "Pats biju Maidanā un secināju, ka ukraiņu sadarbība ar minoritātēm ir veiksmīgāka nekā Latvijā. Maidanā ir visu tautību Ukrainas pilsoņi un tur mierīgi var sazināties krievu valodā," atzina E.Cilinskis.