Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Nodokļi finiša taisnē

© F64

Jaunā nodokļu sistēma skars ikvienu Latvijas iedzīvotāju – pilsoni un nepilsoni, uzņēmēju un strādnieku, bagātnieku un nabagu.

Diezin vai jaunā sistēma uzreiz radīs grūdienu tautsaimniecībai un varenu attīstības izrāvienu, taču arī pa vecam vairs nevarēja dzīvot un kaut kas bija jādara. Tāpēc valdība izlēma nomainīt pagalam arhaisko, lāpīto veco sistēmu pret kaut ko mazdrusciņ citādu - vismaz par pussolīti progresīvāku un modernāku.

Būtiskākās ir izmaiņas likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN). Likuma grozījumi paredz no nākamā gada 1. janvāra ieviest diferencēto IIN likmi. IIN likmi gada ienākumiem līdz 20 000 eiro paredzēts noteikt 20% apmērā, ienākumiem līdz 55 000 eiro - 23%, bet ienākumiem virs 55 000 eiro - 31,4%.

Lielas ļaužu masas var tā kā nopriecāties, jo atslābinājies nodokļa slogs par 3%. Tie, kas mēnesī saņem drusciņ mazāk vai vairāk par 1000 eiro, var cerēt uz to, ka maciņā būs vairāk. Pavisam zemo algu saņēmējiem pat jūtami pieaugs algas, jo minimālā alga būs lielāka. Taču jārēķinās, ka mazāks nodoklis nozīmē iztrūkumu valsts budžetā, līdz ar to valdībai kaut kur nauda būs jāiekasē, lai caurumu aizbāztu. Tas tad laikam tiks kompensēts ar straujāku akcīzes nodokļa kāpumu.

Būs tā, ka algas būs drusciņ lielākas, taču smēķi, alus un šņabis kļūs aizvien dārgāks. Un arī braukāt ar auto šurp un turp izmaksās dārgāk. Te, kā smējās čehu humorists Jaroslavs Hašeks, tā valdība, kas paaugstina cenu alum, drīz kritīs. Aldari jau draud, ka labi nebūs…

Nav jāraud tiem, kam alga gadā drusciņ lielāka par 20 tūkstošiem. 23% IIN tiks iekasēts tikai no tās summas, kas pārsniedz 20 tūkstošus gadā. Tātad, ja cilvēks saņem 21 tūkstoti gadā, viņš maksās 20% nodokli par 20 tūkstošiem, bet 23% nodokli par vienu tūkstoti. Taču bēdīgi un nikni ir ļoti, ļoti lielo algu saņēmēji - tie, kas saņem simtus tūkstošu gadā. Tāpēc ir Latvijas Bankas (LB) un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) niknā kritika par jauno nodokļu sistēmu - tiek pausta vilšanās, zīmētas baisas ainas, ka būs krīze pēc dažiem gadiem, ka valdība pazaudējusi jaunās nodokļu sistēmas ieceres vadmotīvu - taisīt Latviju konkurētspējīgāku. LB un LTRK visas piepes velk uz to, ka nepareiza ir nodokļu sistēmas sasaistīšana ar finansējuma meklējumiem veselības nozarei, taču tik un tā cauri spīd āža kāja - nepatika par lielāku likmi ļoti lielajām algām. Nu negrib neviens maksāt vairāk - katram savs krekls tuvāks.

Jaunā nodokļu sistēma ir pagaidām nesaprotama autoratlīdzību saņēmējiem, patentu izgudrotājiem. Labklājības ministrija gribēja labu, iesakot ieskaitīt 5% honorāru saņēmēju naudas trešajā pensiju līmenī. Taču tas neiet cauri - visa sistēma nepieņem šādu variantu. Trešais pensiju līmenis ir riska līmenis, ko pārvalda privāti komersanti. Tas vismaz līdz šim ir bijis brīvas izvēles, nevis obligāts pensiju kapitāla uzkrāšanas līmenis. Tad jau varētu literātiem un māksliniekiem likt iet spēlēt vienročus automātus - ja paveiksies, tad pensija būs, bet, ja nē - tad nebūs.

Beigu galā autoratlīdzību saņēmēju sociālās iemaksas tomēr tiks ieskaitītas pensiju pirmajā līmenī, kas arī ir bēdu luga - tad cilvēkiem nākamībā visnotaļ niecīgs būs valstisks pabalsts. Lieta nav atrisināta.

Jaunajā nodokļu sistēmā pagaidām galvu var nolauzt sporta sponsorēšana - nevar saprast, vai ir jēga kaut ko sponsorēt vai ne.

Būšot būtiski samazināti mikrouzņēmuma apgrozījuma griesti. Kaut ko tas varbūt uzlabo, jo līdz šim mikrouzņēmumu atvieglojumus veikli izmantoja komersanti, lai maksātu mazāku nodokli valstij.

Bet pat vislabākā nodokļu sistēma neko nedod, ja netiks paveikts galvenais darbs. Kamēr nebūs novērsta iespēja zagt jau samaksātu nodokļu naudu caur to, ka valsts atmaksā pievienotās vērtības nodokli par nenotikušiem, fiktīviem darījumiem, nekādiem nodokļu sistēmas uzlabojumiem nav jēgas. Tas ir kā liet ūdeni sietā un brīnīties, ka ūdens ir pamaz. Tur nav vainīgi kādi pirms septiņiem gadiem savā starpā tērzējuši oligarhi, bet pašlaik pie varas esoša elite.

Ir valdībā ministri, kas domā par ekonomiku, taču tikmēr virkne politikāņu jau gudro, kā valdību gāzt. Tamdēļ ir uzpūsts neadekvāts skandāls par Rīdzenes sarunām, tiek dibināta jauna veco vēžu partija. Tāda diezgan neadekvāta un pāragra nākamās 13. Saeimas priekšvēlēšanu kampaņa. Vēl nevar zināt, vai jaunie nodokļu sistēmas grozījumi rītdien kādam šķitīs saistoši. Var atgadīties, ka drīz vairs nebūs ne valdības, ne tās pieņemto likumu. Tad tie ietekmīgie ļaudis, kam jaunie nodokļu likumi nepatīk, ļoti priecāsies.