Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Cīņa par "Trasta komercbankas" trūdošo ķermeni

© F64

Šomēnes ir bijusi sen neredzēta dažādu tiesībsargājošo iestāžu aktivitāte kriminālprocesu sākšanas, kratīšanas un aizturēšanas druvā. Lielākais no skandāliem ir pagājušās ceturtdienas notikums – Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde (ENAP) aizturēja maksātnespējas administratorus Māri Sprūdu, Ilmāru Krūmu, Nauri Durevski un finansistu Jorenu Raitumu. ENAP veikusi virkni procesuālo darbību kriminālprocesos, kas ierosināti par iespējamiem noziedzīgajiem nodarījumiem, kas izdarīti maksātnespējas procesu laikā.

Ziņas par to, ko tad īsti noziegušies aizturētie kungi, ir ļoti skopas. Nojaušams tikai, ka lieta varētu būt saistīta ar maksātnespējīgās Trasta komercbankas trūdošā ķermeņa nokopšanu, kur starp dažiem politekonomiskiem grupējumiem ir risinājušās niknas cīņas ar augstām likmēm. Zinošās aprindās runā, ka Krūms likvidācijas procesā gandrīz septiņus miljonus eiro iztērēja dažādiem līgumiem ar ārpakalpojumu sniedzējiem, turklāt liela daļa šo līdzekļu tikusi tieši Sprūdam. Laikam jau dusmas par to ir lielas, jo varbūt bija vēl ļaudis, kas cerēja dabūt no pasākuma naudiņu, bet ar viņiem Krūms nav padalījies.

Skaidrs, ka ar šo administratoru aizturēšanu ir aizsākts ilgs un sarežģīts stāsts, kur būs skarba stīvēšanās tiesas zālē starp slīpētākajiem Latvijas juristiem. Nu un tad beigās tiesa vērtēs.

Aizturētie pašlaik joprojām ir apcietinājumā un neko papīkstēt nevar, turklāt ļoti var gadīties, ka ir vēl cilvēki, kas pašlaik dzīvo bailēs, ka arī viņiem var atnākt pakaļ ar rokudzelžiem šajā pašā sakarā.

Sabiedrībai ir jau pasen izveidojies priekšstats, ka maksātnespējas administrēšana pašlaik ir kļuvusi par pašu ienesīgāko biznesu, jo mazāk rentējas nodarboties ar ražošanu, tranzītu vai finansēm, bet visātrāk pie milzu naudas tiek maksātnespējas administratori, kas pelna miljonus. Un ka maksātnespējas administratori nerūpējas par uzņēmumu sanāciju, apkrāpj kreditorus un valsti un stumj tikai naudu savās kabatās. Un ka gardākos administrējamos kumosus iegūst ne jau kurš katrs jurists, bet tie, kam ir sakari, ietekme, kasieri un jumti politikā. Un vēl - ka latvju zemes nabadzības cēlonis arī ir maksātnespējas administratori, jo viņu dēļ valsts kasē nenonāk miljardi eiro.

Varbūt tā pēdējā tēze par daudzajiem desmitiem miljardu ir pārspīlēta, bet lielā mērā ar maksātnespēju tik tiešām ir padrūmi. Sen jau tautā ir pieprasījums pēc maksātnespējas administratoru atkulakošanas. Un tad, lūk, ENAP ir atsaukusies, sadzirdējusi publikas alkas un pieprasījumu apmierinājusi - četri sliktie ir ietupināti aiz rūtainiem logiem. Te jāskan aplausiem.

Taču, kad ovācijas pierimstas, aina maksātnespējas savannā nepaveras daudz daiļāka. Izskatās, ka viens politekonomisks grupējums ir izgājis uz kara takas pret citu politekonomisku grupējumu nevis tur kaut kādu cēlu mērķu, vērtību un valsts interešu labad, bet lai izrautu gardo kumosu pretiniekam no zobiem un pēc tam aizgūtnēm to rītu pats.

Māris Sprūds tradicionāli tiek identificēts ar Nacionālo apvienību, kuru viņš sponsorējis, taču tik vienkārši tas arī sen vairs nav. Sprūdam ir konflikts ar tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču (NA), kurš savukārt nupat nevaldāmi priecājas par Sprūda aizturēšanu un gluži vai dejo, dziedādams: «Ledus ir sakustējies! Ledus ir sakustējies!»

Bet uzbrukums Sprūdam, visticamāk, nāk no Vienotības. Šī partija vairs nevar dancināt pēc patikas KNAB, tomēr tai joprojām ir liela kontrole pār Iekšlietu ministrijai pakļautām struktūrām, tostarp arī pār ENAP. Var jaust, ka pie maksātnespējas nozares ietekmju un naudu pārdales aktīvs ir tas Vienotības grupējums, ko nosacīti var apzīmēt kā Āboltiņa un Co. Portālā pietiek.com ir stāstīts par to, kā advokāts Armands Rasa, kuru Vienotība ir bīdījusi par administratoru Trasta komercbankā, martā noslēdzis slepenu vienošanos ar citu administratoru Mārtiņu Bunku un vēl kādu nezināmu personu par sadarbību jeb laikam jau par to, ka Bunkus ar pilnu krūti ķeras klāt administrēšanai un nokopj nelaimīgo banku, kamēr no tās vēl ir ko izsūkt. Jo Rasa pēc tam, kad Saeima Kredītiestāžu likumā iebalsojusi jaunus ierobežojumus ieņemt maksātnespējas administratora amatu, laikam par Trasta komercbankas administratoru būt nevarēs, jo iepriekš ieņēmis amatu, kas nav savietojams ar jauno amatu. Bet Bunkus, kā raksta pietiek.com, ir savulaik bijis administrators Vienotības politiķes, bijušās partijas līderes Solvitas Āboltiņas vīra Jāņa Āboltiņa uzņēmumam. Bunkum ar partiju esot ne vien «biznesa», bet sadzīviskas saites - viņš dzīvojot Mežaparkā kaimiņos ar ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu, un abiem pat esot viena kopēja automašīnu izbrauktuve.

Kur vien skaties, tur kaut kāda nešķīstība. Žēl, bet tādu maksātnespējas procesu administrēšanu, kas būtu caurskatāma, godīga, valsts un sabiedrības interesēm atbilstīga, pagaidām varam redzēt vien sapņos.