Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Laika apstākļi

Aicina ievērot drošību negaisa laikā

© F64 Photo Agency

AS "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un ievērot drošību negaisa laikā, kas, iespējams, šonakt sasniegs Latviju.

Kā aģentūru LETA informēja "Sadales tīkla" preses sekretāre Ilze Rubene, negaisa laikā cilvēkiem vajadzētu būt īpaši uzmanīgiem elektroiekārtu tuvumā un ievērot elektroierīču drošas lietošanas noteikumus. Tikmēr "Sadales tīkla" personāls seko līdzi situācijai elektroapgādē, nodrošinot gatavību novērst iespējamos bojājumus.

Atbilstoši Eiropas Eksperimentālā vētru prognozēšanas centra izteiktajai prognozei, naktī uz rītdienu, 19.maiju, Latvijā gaidāmi vairāki atsevišķi pērkona negaisi ar spēcīgām vēja brāzmām un krusu. Negaisa zona veidosies Ukrainā, vēlāk pārvietojoties uz Baltkrieviju un Baltijas valstīm.

Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs savā interneta vietnē publicējis informāciju, ka Latvijā, turpinot ieplūst karstam un mitram gaisam, atsevišķos valsts rajonos gaidāmas pērkona lietusgāzes un krusa. "Sadales tīkla" elektrotīklu dispečeri un tehniskā virziena personāls izvērtē pieejamās meteoroloģiskās prognozes un rūpīgi seko līdzi situācijai elektrotīklā, nodrošinot gatavību novērst iespējamos bojājumus zemsprieguma 0,4 kilovoltu un vidējā sprieguma 20 kilovoltu gaisvadu elektrolīnijās.

"Sadales tīkls" arī atgādina, ka negaisa laikā var lūzt koki un zari, pārraujot elektrolīniju vadus un radot bīstamas situācijas, kas apdraud iedzīvotāju dzīvību. Elektrisko līniju ekspluatācijas praksē novēroti gadījumi, kad negaisa laikā ar vienu zibens spērienu tiek bojāti vairāki elektrolīniju balsti, nolaužot tos un saraujot elektrības vadus. Cilvēki nedrīkst tuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai ja zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt dzīvību.

AS "Sadales tīkls" atgādina, ka negaisa laikā ir jāatceras drošības noteikumi, arī lietojot individuālās elektroierīces. Ja ēka nav aprīkota ar zibens pārsprieguma aizsardzību, elektroierīces nedrīkst darbināt un tās jāatslēdz no elektriskā tīkla. Neatslēgtas elektroierīces negaisa laikā var tikt bojātas, radot papildu drošības risku un materiālus zaudējumus.

Konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju tuvumā, iedzīvotājiem nekavējoties jāziņo "Sadales tīkla" klientu servisam, zvanot pa tālruni 8020 0404, rakstot e-pastu uz adresi "st@sadalestikls.lv" vai ziņojot "Sadales tīkla" "Twitter" kontā "@sadalestikls".