Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Jelgavā zagļi no prokuratūras nozaguši paši savas lietas

Visticamāk, krimināllietu zādzību no Zemgales tiesas apgabala prokuratūras pastrādājuši citās zādzībās vainojami cilvēki, kuru lieta atradās prokuratūras seifā.

Iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs ("Vienotība") aģentūrai BNS pastāstīja, ka no prokuratūras seifa bija nozagtas četras lietas, starp kurām nebija Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietas.

"Aizturēto pagaidām nav, taču par 90% ir versija, ka tie varētu būt dalībnieki vienai grupai, kura ir realizējusi vairākas zādzības un kuru lieta atradās seifā. Tā ir pirmā un galvenā versija," paskaidroja ministrs. Daži no šīs grupas jau iepriekš apcietināti, bet dažiem bija piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Štokenbergs domā, ka tas ir tikai laika jautājums, kad zagļi nonāks likumsargu rokās.

Zemgales gadījumam ir zināma līdzība ar 1986.gadu, kad Limbažu prokuratūrā bija nozagtas krimināllietas, kur apsūdzētie bija apsūdzēti arī par vairākām zādzībām, un uz brīvām kājām esošie grupējuma pārstāvji arī paši nozaga lietas no Limbažu prokuratūras.

Zemgales gadījumam ir vēl viena līdzība ar Limbažiem, proti, seifs atvērts ar atslēgu, kura stāvēja atvilktnē. "Pratināšana notikusi tajā pašā kabinetā, un tad nav grūti cilvēkam, kurš mācījies cietuma skolā, saprast, kur atslēga tiek nolikta," piebilda ministrs.

Jau ziņots, ka prokuratūra nolēmusi atjaunot visas pagājušajā nedēļā no Zemgales tiesas apgabala prokuratūras nozagtās krimināllietas. Turklāt prokuratūra izvērtēs apsardzes firmas darbību. Neskatoties uz zādzību, darbs prokuratūrā turpinās, taču prokuratūrā arī atzina, ka nozagtajās lietās pirmstiesas izmeklēšanas process var arī pagarināties.

Garnadži pagājušajā nedēļā iekļuvuši Zemgales tiesas apgabala prokuratūrā un no seifa paņēmuši dažādu krimināllietu materiālus, tostarp lietu par desmit gadu vecās dobelnieces Diānas Kozlovskas slepkavību.

Prokuratūras ēkai bijusi apsardze, kuru nodrošinājis uzņēmums "Rīgas apsardze". Ēkai ir signalizācija, taču pastāvīga, uz vietas esoša apsarga nav.

Apsardze ir reaģējusi uz krimināllietu zādzību Zemgales tiesas apgabala prokuratūrā, taču, ņemot vērā, ka ārējas ielaušanās pazīmes nav ievērotas, apsargi devušies prom, bet zādzību tikai nākamajā rītā konstatējusi apkopēja.