Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Prokuratūra: ielaušanās notika, lai izvairītos no kriminālatbildības

Prokuratūra publiski izpaudusi versiju, atklājot iespējamo nolūku, kāpēc pagājušajā nedēļā pagaidām nezināmi noziedznieki ielauzās Zemgales tiesu apgabala prokuratūrā. Ielaušanās un dokumentu zādzība, visticamāk, notikusi tāpēc, ka laupītāji vēlējušies iznīcināt dokumentus, lai tādējādi pasargātu kādu apsūdzēto no kriminālatbildības.

Kura noziedznieka dēļ garnadži riskējuši ar brīvības atņemšanu līdz 15 gadiem, prokuratūra gan pagaidām neatklāj.

«Varam vien norādīt, ka nozagtas vairākas lietas, bet, cik daudz un kādas, mēs šādu informāciju nesniegsim,» saka Latvijas Republikas prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne. Viņa norāda, ka, visticamāk, ielaušanās iemesls varētu būt lietu materiālu iznīcināšana un izvairīšanās no kriminālatbildības, taču to noteiks izmeklēšana.

Neatkarīgajai vairāki eksperti iepriekš stāstīja, kā ar šīs ielaušanās palīdzību iespējams panākt likumīgu izvairīšanos no tiesas, – panākot procesuālo termiņu noilgumu, taču L. Pakalne uzsver, ka šāda iespēja netiek pieļauta. «Visās lietās pieņemti lēmumi par kriminālprocesa atjaunošanu,» uzsver prokuratūras pārstāve.

Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins uzskata, ka ielaušanās prokuratūras telpās uzticību iestādei nemazinās, jo pati prokuratūra pie tā neesot vainīga. «Ja iepriekš ģenerālprokurors Kalnmeiers skaļi runāja, ka prokuratūrā nav līdzekļu infrastruktūrai, tad šobrīd pienācis laiks par to kliegt!» uzskata eksperts. Pēc viņa domām, zagļiem diez vai izdosies panākt, ka tiek slēgtas kādas lietas.

Tomēr, ņemot vērā, ka joprojām nav zināms, vai zādzībā iesaistīti prokuratūras darbinieki, un sabiedrībai netiek atklāts, kādas lietas nozudušas, nav izslēgts variants, ka kādas krimināllietas dokumenti tomēr pazūd uz neatgriešanos.

«Es atbalstu aktīvu komunikāciju visos gadījumos – varbūt nevajag stāstīt detaļas par lietām, taču sabiedrībai ir tiesības zināt, kas un kāpēc tur notika,» uzskata A. Judins.

Runīga par notikušo līdzīgi kā prokuratūra nav arī policija. Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece Neatkarīgajai norāda, ka par notikušo ierosināta lieta pēc Krimināllikuma 175. panta 3. daļas par zādzību. Par šādu nodarījumu likumā paredzēts cietumsods no 3 līdz 15 gadiem. Aizbildinoties ar izmeklēšanas interesēm, plašāka informācija sabiedrībai netiek sniegta. VP priekšnieks Ints Ķuzis, komentējot aizdomīgo ielaušanos, norāda, ka visas krimināllietas ir jāglabā atbilstoši noteikumiem – seifā. «Līdzīgi gadījumi policijas iecirkņos, manuprāt, nevar atkārtoties, jo mums ir 24 stundu režīms – iecirknī visu laiku ir cilvēki. Telpās ir gan video novērošana, gan signalizācija, kas garantē, ka šādas zādzības nevar notikt,» saka I. Ķuzis.