Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Hakeris - rupeklis taisnojas, ka tikai brīdinājis uzņēmumus [ekskluzīva intervija]

Ekonomikas policija aizturējusi kādu liepājnieku, kuru apsūdz vairāku populāru zīmolu mājaslapu uzlaušanā jeb hakerismā. Pēc cietušo liecībām, viņš pirms ielaušanās sūtījis brīdinājuma vēstules, bet dzīvnieku patversmes mājaslapu piegānījis ar dažādiem lamuvārdiem.

Pēc kārtībsargu domām, Andris (interneta vidē zināms kā macbetons) nav darbojies mantkārīgos nolūkos, bet gan lai celtu savu pašapziņu. Andrim par notikušo ir cits viedoklis.

"Es to darīju, lai parādītu, ka tie uzņēmumi maksā par nedrošiem pakalpojumiem. Tie, kuri mājaslapas izvieto uz nedrošiem serveriem, riskē, ka no viņiem var nozagt visu informāciju. Es sākumā rakstīju vēstules, bez rupjībām, nespeciālistam saprotamā valodā. Vēlāk, ja nekas nebija novērsts, veicu nelielas izmaiņas, lai viņi saprastu, kas ir par lietu," saka Andris. Tā, piemēram, uzņēmuma Rimi mājaslapā viņš ievietojis veikalu tīkla Maxima reklāmu.

Andris uzsver, ka informāciju no datu bāzes nav dzēsis. Viņš brīdinājis uzņēmumus Narvesen, Laima un citus. Lielu sašutumu izpelnījusies Andra ielaušanās dzīvnieku patversmes Mežavairogi mājaslapā. Patversmes vadītāja Danuta Priede stāsta, ka hakeris ar segvārdu macbeton šī gada pavasarī uzlauzis paroli, izdzēsis visu informāciju un tās vietā ierakstījis rupjību – sieviešu ģenitāliju nosaukumu krievu valodā. Pirms tam viņš atsūtījis vulgāru un rupju vēstuli, kurā norādījis, ka mājaslapa nekam neder un nepieciešams to uzlabot. Pēc pāris dienām noticis uzbrukums. Andris noliedz, ka tas būtu viņa roku darbs. "Es to neesmu darījis un rupjības neesmu rakstījis. Visticamāk, vainīgs viņu pašu serveris, jo aptuveni ap to laiku man atnāca diezgan atpalikuša cilvēka e-pasts, ar tekstu, ka varētu ko tādu izdarīt. Mani iegāza. Nu nav tā, ka visi vēlētos mani redzēt cietumā. Piemēram, kāda autoskola sazinājās ar mani un lūdza padomu, kā novērst problēmu, par kuru brīdināju," stāsta Andris.

Ekonomikas policijas pārvaldes 4. nodaļas priekšnieks Aleksandrs Buko apstiprina, ka hakeris ar segvārdu macbetons patvarīgi un neatļauti mainījis informāciju un lapu saturu. Viņš atrodas brīvībā ar nosacījumu, ka nemainīs dzīvesvietu. A. Buko norāda, ka minētais segvārds un tā atvasinājumi Latvijas interneta vidē darbojas jau vairākus gadus. Macbetonam nav raksturīga mantkārība, bet savas personības izcelšana, secina policija. Pret viņu ierosināta lieta pēc Krimināllikuma 243. panta par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju. Par šādu nodarījumu Andrim var nākties sēdēt aiz restēm līdz pieciem gadiem.

"Es neko neesmu uzlauzis. Un nesaprotu, kādus materiālos zaudējumus man mēģina piešūt. Tie 1435 lati Telia Latvija – tās ir muļķības! Ja šie izdevumi ir par sistēmas savešanu kārtībā, tad tas jau nav kaitējums, tas bija jāizdara tāpat! Protams, varbūt man vajadzēja brīdināt, zvanot pa telefonu, bet paietu mūžība, kamēr caur sekretārēm tiktu līdz vajadzīgajam cilvēkam. Un manu telefona rēķinu jau neviens nemaksātu," saka Andris.