Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

NRA analizē, vai pamatota ir policijas vēršanās pret restorānu ķēdi "Vairāk saules"

SAŠUTUMS. Restorānu tīkls Vairāk saules kopā ar Latvijas Restorānu biedrību un Latvijas Darba devēju konfederāciju vakar sasauca preses konferenci. Uzņēmuma līdzīpašnieks Endijs Bērziņš šobrīd atrodas Somijā, tāpēc savu sašutumu par notikušo izpauda ar skyp palīdzību © Eduards Dundurs /F64

Restorānu tīkla Vairāk saules visi seši restorāni kopš otrdienas ir slēgti. Paziņojums pie restorānu durvīm vēsta Tehnisku iemeslu dēļ. Nezinātājam varētu šķist, ka notikusi kāda tehniska ķibele, piemēram, plīsis ūdensvads, taču īstenībā visos sešos restorānos Valsts policija, pamatojoties uz aizdomām par iejaukšanos kases aparātu darbībā, otrdien veikusi kratīšanas, konfiscējusi kases aprātus, paralizējot restorānu darbību.

Vairāk saules līdzīpašnieki Endijs Bērziņš un Mārtiņš Kalniņš noliedz, ka varētu būt notikusi iejaukšanās kases aparātu sistēmās. Turklāt Vairāk saules restorānos uzstādīti jaunie, dārgie, viedie kases aparāti, kas pilnībā atbilst Ministru kabineta noteikumu prasībām, kuras tika izstrādātas tā, lai izslēgtu iespēju manipulēt ar tajā esošiem datiem.

«Mums nav skaidrs, kāpēc šāds paraugšovs bija vajadzīgs. Mūsu klienti tika izdzīti no restorāniem, mūsu darbinieki tika nostādīti pie sienas. Kriminālpolicijas rīcība pret cilvēkiem bija pazemojoša un aizskaroša,» sacīja M. Kalniņš.

«Vēl vairāk, mēs esam viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas ieviesa jauno kases aparātu sistēmu. Vēl nesen Valsts ieņēmumu dienests (VID) veica pārbaudes uzņēmumā un atzina, ka Vairāk saules ir viens no retajiem uzņēmumiem, kas negroza kases aparātus. Mēs aktīvi darbojamies VID un Latvijas Restorānu biedrības izveidotajā darba grupā, kas strādā pie nozares sakārtošanas,» uzsvēra E. Bērziņš.

Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Līga Meņģelsone policijas izmeklēšanu un kratīšanas nosauca par «nelāgu precedentu» un nerēķināšanos ar nozares plāniem sakārtot uzņēmējdarbības vidi. «Tagad sanāk tā, ka skaisti parakstām memorandu par konsultē, pirms sodi, bet rīcība izpaužas asi,» sacīja L. Meņģelsone.

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Igors Tomaševs atklāja, ka saistībā ar Vairāk saules jau maija beigās sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā. Kriminālprocess sākts pēc kāda iesnieguma, kā arī balstoties uz policijas rīcībā esošo informāciju.

Kalniņš pieļāva, ka iesniegumu Valsts policijai varētu būt uzrakstījis kāds, kas ir ieinteresēts uzņēmuma novešanā līdz maksātnespējai. Katra piespiedu dīkstāves diena rada Vairāk saules aptuveni 25 000 eiro lielus zaudējumus. «Ar šādām darbībām uzņēmumu var viegli novest līdz maksātnespējai,» piebilda Vairāk saules līdzīpašnieks.

Kopumā policija veikusi 34 kratīšanas Vairāk saules birojā, restorānos un ar uzņēmumu saistīto personu dzīvesvietās. Kratīšanās izņemts liels daudzums dokumentu, datu nesēji, kā arī kases aparāti, aizturētas četras personas.

Kratīšanu piedzīvojis arī M. Kalniņš. No viņa dzīvesvietas izņemti datori, datu nesēji, ieskaitot mobilo telefonu.

Bērziņš šobrīd atrodas Somijā, un viņš bažījas, ka, atgriežoties Latvijā, arī pret viņu varētu vērst kratīšanu vai aizturēšanu, turklāt ar tādām pašām pazemojošām metodēm, kā tas noticis ar kolēģiem.

«Mums nav skaidrs, kāpēc šāds paraugšovs bija vajadzīgs. Mūsu klienti tika izdzīti no restorāniem, mūsu darbinieki tika nostādīti pie sienas. Kriminālpolicijas rīcība pret cilvēkiem bija pazemojoša un aizskaroša,» sacīja M. Kalniņš.