Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Piespiedu dīkstāve "Vairāk saules" radījusi jau 25 000 eiro lielus zaudējumus

© Eduards Dundurs/ F64 Photo Agency

Restorānu tīkls "Vairāk saules", kam kriminālpolicijas veikto kratīšanu dēļ piespiedu kārtā nācās apturēt darbību, jau cietis zaudējumus 25 000 eiro apmērā, trešdien žurnālistus informēja "Vairāk saules" līdzīpašnieki Endijs Bērziņš un Mārtiņš Kalniņš.

Bērziņš un Kalniņš uzsvēra, ka "Vairāk saules" nekad nav izmantojuši un neizmanto iejaukšanos kases sistēmu programmatūrā.

Viņu ieskatā otrdien notikusī kriminālpolicijas veiktā kratīšana "Vairāk saules" restorānos un ražotnē uzskatāma par neadekvātu un nepamatotu varas demonstrēšanu. Turklāt no policijas puses neesot notikusi "nekāda normāla komunikācija" ar uzņēmuma pārstāvjiem, kas ļautu novērst radušos situāciju un pilnīgu uzņēmuma saimnieciskās darbības apturēšanu.

"Vairāk saules" līdzīpašnieks Endijs Bērziņš sacīja, ka uzņēmuma īpašnieki ir pilnīgi pārliecināti, ka viņiem nav, ko slēpt, jo uzņēmums nekad nav sagrozījis kases aparātus un nekad neplāno to darīt. "Vēl vairāk, mēs esam viens no pirmajiem uzņēmumiem, kas ieviesa jauno kases aparātu sistēmu. Vēl nesen Valsts ieņēmumu dienests (VID) veica pārbaudes uzņēmumā un atzina, ka "Vairāk saules" ir viens no retajiem uzņēmumiem, kas negroza kases aparātus," uzsvēra Bērziņš.

Viņš atzīmēja, ka "Vairāk saules" aktīvi darbojas VID un Latvijas Restorānu biedrības izveidotajā darba grupā, kas strādā pie sabiedriskās ēdināšanas nozares sakārtošanas. "Patlaban mūs uztrauc uzņēmuma reputācijai nodarītais kaitējums un radītie zaudējumi apturētās darbības dēļ," norādīja Bērziņš.

"Vairāk saules" īpašnieki uzskata, ka restorānu tīklā un uzņēmuma ražotnē veiktās kratīšanas pielīdzināmas 90.gadu kriminālo grupējumu vardarbīgajām tradīcijām, jo kratīšanas laikā visos uzņēmuma restorānos un ražotnē darbinieki tikuši pielikti pie sienas, paziņojot, ka tiks veikta kratīšana. Vienlaikus īpašnieki informēja, ka "Vairāk saules" konfiscēti visi datori un amatpersonu telefoni, darbs esot paralizēts, ražošana apstādināta, bet policija nevar paskaidrot, cik ilgi pārbaudes turpināsies.

"Vairāk saules" līdzīpašnieks Mārtiņš Kalniņš atzīmēja, ka policijas kratīšanas restorānu tīklā rada bažas par nesamērīgu rīcību no kriminālpolicijas puses. "Mums nav skaidrs, kāpēc šāds paraugšovs bija vajadzīgs. Mūsu klienti tika izdzīti no restorāniem, mūsu darbinieki tika nostādīti pie sienas. Kriminālpolicijas rīcība pret cilvēkiem bija pazemojoša un aizskaroša," sacīja Kalniņš.

Viņš atvainojās gan "Vairāk saules" klientiem, gan darbiniekiem, kam nācies piedzīvot policijas veiktās kratīšanas. Kalniņš sacīja, ka uzņēmumam patlaban nav skaidri policijas motīvi minētajai rīcībai. Viņš atkārtoti uzsvēra, ka tas neatzīst inkriminētos pārkāpumus saistībā ar iejaukšanos kases sistēmu programmatūrā. "Es šeit varu visiem pateikt, ka "Vairāk saules" nekad to nav darījusi un nedara, un šādiem apgalvojumiem nav nekāda pamata," uzsvēra "Vairāk saules" līdzīpašnieks.

Viņš atzīmēja, ka uzņēmuma darbība patlaban ir paralizēta, un pašlaik strādā vien "Vairāk saules" banketu struktūra un ražošanas cehs. Pēc Kalniņa teiktā, patlaban iespēja strādāt tiek liegta 200 restorānu tīkla darbiniekiem. "Līdz ar to nevaram maksāt nodokļus 100 000 eiro mēnesī un uzņēmums cieš zaudējumus," norādīja "Vairāk saules" līdzīpašnieks.

Viņš sacīja, ka policijas veiktās kratīšanas, kādas tika īstenotas "Vairāk saules" restorānu tīklā, varot novest jebkuru veiksmīgu uzņēmumu līdz maksātnespējai. Kalniņš arī neizslēdza iespēju, ka kratīšanas veiktas tieši ar šādu mērķi, kura īstenotājs un tā motīvi viņam neesot zināmi.

Atbildot uz žurnālistu jautājumu, vai viņam ir zināmas personas, kuras policija aizturējusi saistībā ar kratīšanām "Vairāk saules" restorānos, Kalniņš sacīja, ka viņa rīcībā nav šāda informācija, tādēļ situāciju nevarēs plašāk komentēt.

Kā ziņots, maija beigās Valsts policijā sākts kriminālprocess pēc diviem Krimināllikuma pantiem, proti, par grāmatvedības un statistiskās informācijas noteikumu pārkāpšanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un par automatizētas datu apstrādes sistēmas darbības traucēšanu un nelikumīgu rīcību ar šajā sistēmā iekļauto informāciju, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā.

Otrdien policija veica kratīšanas restorānu tīklā "Vairāk saules" aizdomās par iejaukšanos kases aparātos. Policija par iejaukšanos kases aparātu darbībā restorānu tīklā "Vairāk saules" aizturējusi četras personas.

Restorānu tīkla īpašniece SIA "Vēl vairāk saules" dibināta 2002.gadā, un tās pamatkapitāls ir 2800 eiro. Pērn "Vēl vairāk saules" strādāja ar 4,715 miljonu eiro apgrozījumu un zaudējumiem 216 122 eiro apmērā.