Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Pasludināts lēmums lietā, kad mātei aizliedza būt klāt 12 gadus vecās meitas operācijā

Solvita Olsena © F64

Rīgas pilsētas Pārdaugavas tiesa atzinusi, ka, liedzot mātei atbalstīt bērnu ķirurģiskas manipulācijas laikā Stomatoloģijas institūtā, ir aizskartas bērna tiesības, un nolēmusi piedzīt 500 eiro lielu morālā kaitējuma kompensāciju par šo aizskārumu, otrdien vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Kā vēstīja raidījums, šis spriedums ir precedents, ar kuru noteikts, ka vecākiem ir tiesības būt klāt bērna operācijā, ja gaidāmā manipulācija nav pārāk smaga. Savukārt smagu operāciju gadījumā vecākiem jābūt pēdējiem, ko bērns redz, ieslīgstot narkozes miegā, un pirmajiem, ko ierauga pamostoties.

Juristes Solvitas Olsenas tobrīd 12 gadus vecajai meitai Stomatoloģijas institūtā bija plānota neliela operācija, taču mātei neļāva palikt kabinetā pie bērna. Olsena nepiekrita atstāt bērnu vienu, bet ārsts atteicās veikt manipulāciju. Tiesas spriedumā teikts, ka tādējādi ir pārkāptas bērna tiesības un to aizskārums jākompensē arī ar 500 eiro morālā kaitējuma kompensāciju.

"Bērnu ārstēšanai vienmēr ir jāsaņem vecāku piekrišana, bērna viedoklis ir jāuzklausa, un vecākiem ir tiesības būt klāt," pēc sprieduma akcentēja Olsena.

Sev nelabvēlīgo tiesas spriedumu Stomatoloģijas institūtā nekomentēja, vien norādīja, ka vecāki drīkst atrasties ārsta kabinetā, izņemot kādas konkrētas manipulācijas, kad ārsts var palūgt atstāt telpu.

Olsena raidījumam skaidroja, ka arī Latvijā ikvienam bērnam ir tiesības slimnīcā just vecāku atbalstu, ja vien viņš pats to vēlas. Tas skarot gan vieglas manipulācijas, gan smagas operācijas vispārējā narkozē.