Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Patēvu, kas Liepājā piekāva zīdaini, tomēr ieliek cietumā

© F64

Liepājā vardarbībā cietušā zīdaiņa bijušajam patēvam atcelts iepriekš piespriestais nosacītais cietumsods un piespriesta reāla brīvības atņemšana uz diviem gadiem un septiņiem mēnešiem, informēja Kurzemes apgabaltiesas pārstāve Baiba Andersone.

Iepriekš Liepājas tiesas (tagadējā Kurzemes rajona tiesa), skatot lietu pirmajā instancē, bija pārkvalificējusi sākotnējā apsūdzībā vīrietim inkriminētās darbības - tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu - uz citu Krimināllikuma (KL) pantu par miesas bojājumu nodarīšanu aiz neuzmanības. Pierādījumu trūkuma dēļ no otras vīrietim celtās apsūdzības pēc KL 174.panta otrās daļas "par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo, ar ko tam nodarītas fiziskas un psihiskas ciešanas" tika izslēgta cietsirdīgā apiešanās. Pirmās instances tiesa iepriekš nosprieda vīrieti sodīt ar nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un diviem mēnešiem ar pārbaudes laiku uz diviem gadiem.

Par šo Liepājas tiesas spriedumu tika saņemts protests no Liepājas prokuratūras prokurores, kura lūdza kvalificēt vīrietim inkriminētās darbības pēc sākotnējās apsūdzības par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu, kā arī sodīt viņu ar reālu brīvības atņemšanu. Spriedumu pārsūdzēja arī Liepājas bāriņtiesa un cietušās puses advokāts, tai skaitā prasot piespriest bargāku sodu arī cietušās meitenītes mātei, kurai arī inkriminēta apsūdzība pēc KL 174.panta otrās daļas par vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo. Spriedumu pārsūdzēja arī sievietes advokāte, lūdzot izslēgt no apsūdzības atsevišķas apsūdzētajai inkriminētās darbības un mīkstināt viņai piespriesto sodu.

Kurzemes apgabaltiesa, skatot lielu apelācijas instancē, konstatējusi, ka vīrietis zīdainim tīši nodarījis smagus miesas bojājumus, kas var būt bīstami dzīvībai un izdarīti pret personu bezpalīdzības stāvoklī. Apelācijas tiesas viņu atzinusi par vainīgu pēc KL 125.panta otrās daļas 8.punkta par tīšu smagu miesas bojājumu nodarīšanu personai, kura ir bezpalīdzīgā stāvoklī. Ņemot vērā arī otru apsūdzību pēc KL 174.panta otrās daļas par vardarbīgu apiešanos ar mazgadīgo, vīrietim piespriestais galīgais sods par abām apsūdzībām ir reāla brīvības atņemšana uz diviem gadiem septiņiem mēnešiem un probācijas uzraudzība uz pusotru gadu.

Pārējā daļā pirmās instances Liepājas tiesas spriedums atstāts negrozīts, tai skaitā nav grozīts zīdaiņa mātei piespriestais sods - 220 stundu piespiedu darbs.

Pilns motivētais spriedums būs pieejams 19.martā. Pēc tam to 10 dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākajā tiesā.

Jau ziņots, ka krimināllietā par smagu miesas bojājumu nodarīšanu zīdainim Liepājas tiesa pagājušā gada septembrī piesprieda meitenītes bijušajam patēvam nosacītu brīvības atņemšanu uz vienu gadu un diviem mēnešiem, bet bērna māti nolēma sodīt ar piespiedu darbu.

Kā vēsta portāls "Liepajniekiem.lv", šī krimināllieta saistīta ar aptuveni trīs gadus seniem notikumiem un tajā jauna sieviete un viņas toreizējais dzīvesbiedrs apsūdzēti vardarbībā pret zīdaini, kuras rezultātā bērns nonāca slimnīcā ar smadzeņu satricinājumu un lauztu galvaskausu. Pēc notikušā abiem atņemtas bērna aprūpes tiesības, un meitenīti nesen adoptējusi cita ģimene.

Apsūdzēto ģimene izjukusi pēc tam, kad tolaik septiņus mēnešus vecais bērns ar smagām traumām nonācis slimnīcā. Vīrietis nav mazās meitenītes bioloģiskais tēvs, tomēr meitenītes dzimšanas apliecībā viņš ierakstīts kā tēvs.