Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

BRIESMĪGA NETĪRĪBA: pagrīdes cehs, kurā cūkgaļa "pārvērtās" par ekskluzīvu meža gaļu

© PVD, publicitātes

Pārbaudot dienesta rīcībā esošo informāciju un, veicot kontrolpirkumu, Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) kādā Grobiņas namā atklājis nelegālu gaļas produktu ražotni.

Par to, ka gaļas produkti ražoti tirgošanai, nevis pašpatēriņam, liecina ne tikai pirkuma fakts, bet arī samērā labais pagrīdes ražotnes aprīkojums - gaļas sadales galdi, gaļas maļamā un desu pildīšanas ierīce, konservu kārbu aizvākojamā ierīce un vairāki autoklāvi, garšvielu un piedevu daudzums. Savukārt aukstuma kamerā inspektori konstatēja konservus un kūpinātas desas.

PVD, publicitātes

Kontrolpirkuma laikā persona apgalvoja, ka tirgo meža cūku gaļas konservus, lai gan izrādījās, ka konservi ražoti no mājas cūku gaļas. Tas nozīmē, ka produkts, kas ražots no lētākas izejvielas, tirgots par dārgāku cenu un, iespējams, ne viens vien šī rūpala klients šādā veidā ticis maldināts.

Jāatgādina, ka pirms dažiem gadiem valstī tika reģistrēti vairāki trihinelozes gadījumi, kas vistiešākajā veidā bija saistīti ar nepareizi apstrādātu gaļu.

PVD, publicitātes

Jāpiebilst, ka trihineloze ir parazitāra infekcijas slimība, ar ko iespējams inficēties, lietojot uzturā nepietiekami termiski apstrādātu vai svaigu cūkas vai medījuma gaļu, kas inficēta ar Trichinella dzimtas parazītiska tārpa kāpuriem. Saslimšanai ar trihinelozi var būt arī letālas sekas.

Tāpat šādas nelegālas darbības ar nezināmas izcelsmes cūkgaļu, var veicināt Āfrikas cūku mēra izplatību.