Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Nepilngadīgie Latvijas jaunieši ar noziedzību nekad nav nodarbojušies tik maz, kā pērn

© f64

Latvijā pērn sasniegts vēsturiski zemākais nepilngadīgo noziedznieku recidīva līmenis, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā norādīja Valsts policijas (VP) Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics.

Iekšlietu ministrijas informācija liecina, ka kopumā nepilngadīgo likumpārkāpēju un viņu paveiktie noziegumi pēdējos gados samazinās. Ja vēl 2013.gadā reģistrēts 1471 noziegums, kurus paveica 1161 nepilngadīgais, tad pagājušā gadā reģistrēti 767 noziegumi, kurus izdarījuši nepilngadīgie, bet noziegumos pieķerti 758 bērni. Gadu iepriekš nepilngadīgie izdarījuši 907 noziegumus, bet par šiem noziegumiem aizturēti 678 bērni.

Pārsvarā bērni izdara noziegumus pret īpašumu, piemēram, zādzības, nodara miesas bojājumus, kā arī pārkāpj sabiedrisko kārtību.

"Pagājušā gada dati liecina, ka ir ļoti mazs recidīvs un šie noziegumi netiek izdarīti grupās. Tendence šobrīd ir tāda, ka esam sasnieguši vēsturiski zemāko recidīva līmeni, kāds jebkad Latvijā ir bijis. Protams, ka pagājušā gadā paveiktie 767 noziegumi ir daudz, taču manis pieminētā pozitīvā tendence ir jāņem vērā," uzsvēra Rinkevics.

Pagājušā gadā noziegumos cietuši 532 nepilngadīgie, bet vēl gadu iepriekš 564 bērni. Kopš 2012.gada mazākais cietušo skaits reģistrēts 2013.gadā, kad no noziedznieku puses cieta 481 bērns. Kopumā kopš 2012.gada noziegumos cietušo skaits ir stabils un svārstījies no 526 līdz 564 cietušajiem gadā, taču policija vērtē, ka šādi rādītāji nav pozitīvi, jo, kā izteicās Rinkevics, "stagnācija patiesībā nenozīmē neko".

Rinkevics deputātiem norādīja, ka bērni pārsvarā cieš no dzimumnoziegumiem, cietsirdības, vardarbības un miesas bojājumu nodarīšanas.

Runājot par dzimumnoziegumiem, riska vide ir internets, kur iespēja kļūt par upuri katru gadu pieaugot. "Internetā darbojas svešinieki, kuri uzglūn un psiholoģiski labi spēj bērnus pierunāt uz dažādu rīcību. Man nesen bija saruna ar izmeklētājiem par dzimumnoziegumiem, un es biju ļoti pārsteigts par to, ka lielākā daļa šo noziedznieku spēj pierunāt bērnus uz reālu satikšanos. Nevis piespiedu veidā. Tas nozīmē, ka bērni nav spējuši sevi aizsargāt, un bērni ir viegli ievainojami," piebilda Rinkevics.

Jaunākā policijas informācija gan liecina, ka lielākā problēma šajā nozieguma segmentā nav Rinkevica pieminētie "ārējie uzglūnētāji", bet bērnam pietuvinātas personas, piemēram, tēvi vai patēvi, kuri bērnus seksuāli izmanto. "Lielākā daļa dzimumnoziegumu notiek mājās, ģimenēs. Un tā ir vide, kurai policija netiek klāt bez visu iesaistīto institūciju un upurim apkārtējo cilvēku palīdzības," piebilda policijas pārstāvis.

VP pārstāvis gan vērsa uzmanību, ka bērnam kļūt par nozieguma upuri ir daudz mazāks risks nekā iekļūt negadījumā un gūt sadzīves traumas.