Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Atklājies, ka e-veselībai veiktais uzbrukums vienlaikus noticis no 20 valstīm

© eveseliba.gov.lv

Uzbrukums Nacionālā veselības dienesta (NVD) informācijas sistēmai, tostarp e-veselībai, bija plānots un notika vienlaicīgi no vairāk nekā 20 valstīm, vai vismaz datorsistēmām, kas uzdodas nākam no tādām, žurnālistiem sacīja Veselības ministrija (VM) valsts sekretārs Aivars Lapiņš.

Starp tām ir gan Eiropas Savienības valstis, gan valstis ārpus tās, tostarp tādas kā Trinidada, Tobago un citas, teica Lapiņš.

Viņš norādīja, ka uzbrukuma rezultātā nekavējoties tika atslēgta pieeja sistēmai no ārpuses, un pēc incidenta iesaistījās visas struktūras un dienesti, kas Latvijā atbildīgi par šiem jautājumiem. Aizvien notiek izmeklēšana, uzsvēra Lapiņš.

Pēc Lapiņa paustā, uzbrukuma laikā notika vairāk nekā 1000 pieprasījumu īsā laika sprīdī, kas sistēmas darbībā nav normāli.

Valsts sekretārs norādīja, ka nav skaidrs, vai uzbrukums organizēts no Latvijas. To tagad nevar nedz apstiprināt, nedz noliegt, bet par izmeklēšanas rezultātiem VM informēs vēlāk, viņš norādīja.

Kā ziņots, otrdien plkst.13.14 Nacionālā veselības dienesta informācijas sistēmai un e-veselībai noticis uzbrukums.

VM vietnē "Twitter" paziņoja par uzbrukumu un informēja, ka sadarbībā ar uzņēmumu "Lattelecom" un dienestiem tiek darīts viss, lai sistēmas darbību atjaunotu.