Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

SIA "Biodegviela" etilspirta ražotnē izplatīts nelegālais alkohols

© RIA Novosti/ SCANPIX

Valsts policija (VP) sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) izmeklēšanas rezultātā Jaunkalsnavā pieķērusi cilvēku grupu, kas SIA "Biodegviela" etilspirta ražotnē nodarbojusies ar nelegāla alkohola marķēšanu un izplatīšanu, preses konferencē pastāstīja VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes priekšnieks Andrejs Grišins.

Viņš skaidroja, ka decembra sākumā Valsts policijas Vidzemes reģiona Kriminālpolicijas biroja darbinieki, balstoties uz izmeklēšanā iegūtiem pierādījumiem, veica transportlīdzekļa aizturēšanu Madonas novada Kalsnavas pagasta Jaunkalsnavā, pie uzņēmuma SIA "Biodegviela" teritorijas. Tika konstatēts, ka automobilī bez jebkādiem komercdokumentiem tiek pārvadāti 700 litri spirta.

Papildu kratīšanu laikā uzņēmuma teritorijā tika uzieti transportlīdzekļi, kuros tika konstatētas vairāk nekā 1,3 tonnas etilspirta un jau marķēti alkoholiski dzērieni, kas bija paredzēti nelegālai pārdošanai. Pēc VP pārstāvju domām, ar šādām darbībām uzņēmums nodarbojas jau aptuveni pusgadu.

Par noziedzīgo nodarījumu tika aizturēta sešu cilvēku noziedzīgā grupa, no kuriem pieci ir "Biodegvielas" darbinieki, tostarp arī valdes loceklis. Uzņēmuma valdes loceklim sākotnēji tika piemērots apcietinājums ar iespēju iemaksāt drošības naudu 15 000 eiro apmērā. Šo naudu valdes loceklis jau samaksājis, līdz ar ko, viņam piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Arī pārējām piecām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi.

VP Vidzemes reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas biroja priekšnieks Raimonds Kronbergs skaidroja, ka aizdomas par šo uzņēmumu radīja citas jau notiekošas kriminālizmeklēšanas laikā iegūta informācija par nelikumīgo alkoholisko dzērienu saturošā spirta izcelsmi. Tālākas izmeklēšanas laikā tika gūti pierādījumi.

REUTERS/ SCANPIX

VID Akcīzes preču aprites daļas vadītāja Baiba Šmite-Roķe skaidroja, ka dienests izvērtējis konstatēto un pieņēmis lēmumu no šodienas uzņēmumam atņemt spirta ražošanas licenci. Ar cita veida saimniecisko darbību "Biodegviela" joprojām var nodarboties.

Uzņēmums teritorijā nodarbojas ar legālu spirta ražošanu kopš 2008.gada. Uzņēmuma vadība ir ilggadēja, un sākotnēji apcietinātais valdes loceklis iepriekš nav sodīts. Pirms diviem gadiem VID rūpnīcā atrada nelikumīgu cauruļvadu, bet pērnajā gadā tika atklāts neatbilstošs ražošanas skaitītājs, par ko uz laiku spirta ražošanas licence jau tika atņemta. Šmite-Roķe sacīja, ka abus pārkāpumus "Biodegviela" novērsa, tāpēc ražošanas licence abos gadījumos tika atjaunota.

Taujāta par uzietā nelegālā alkohola marķējumu, viņa norādīja, ka veikalu plauktos tādas pudeles, visdrīzāk, nav atrodamas. Tāpat Šmite-Roķe norādīja, ka 18 gadu darba pieredzē nav saskārusies ar gadījumu, kad uzņēmums ar spirta ražošanas licenci vienlaicīgi nodarbojas ar nelegālu alkohola izplatīšanu.

Jau vēstīts, ka VID pagājušā gada martā atkārtoti pieņēma lēmumu par akcīzes preču ražošanas licences apturēšanu etilspirta ražotājam SIA "Biodegviela", aģentūru LETA informēja uzņēmuma valdes loceklis Aleksejs Aleksejevs.

"Biodegviela" aicināja finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu (ZZS) un ekonomikas ministru Arvilu Ašeradenu (V), kā arī Korupcijas un noziedzības apkarošanas biroju izvērtēt VID toreizējās vadītājas Ināras Pētersones, Šmites-Roķes un viņu pakļautībā esošo darbinieku rīcību, "mērķtiecīgi iznīcinot vienīgo etilspirta ražotni Latvijā".

Analogas problēmas starp uzņēmumu un VID radās arī 2015.gada decembrī.