Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Dažu stundu laikā policisti pieķer daudzus likumu pārkāpjošus makšķerniekus

© Lauris Aizupietis/f64

Vakar, 11.oktobrī, Rīgas pašvaldības policijas Drošības uz ūdens un civilās aizsardzības pārvaldes darbinieki apsekoja Daugavas, Mazās Daugavas, Hapaka grāvja, Loču un Zunda kanāla, kā arī Buļļupes akvatorijas.

Pulksten 11.00 kārtības sargi Daugavā pamanīja ūdenī ievietotu nemarķētu zvejas tīklu “televizoru”. Nelegālais zvejas rīks bija ievietots perpendikulāri krastam. Vienam tīkla galam bija pielikts atsvars, savukārt otrs gals bija piesiets pie laivu piestātnes. Tīklā zivis netika atrastas. Nelegālais zvejas rīks konfiscēts.

Savukārt pulksten 11.42 Ķīšezerā aptuveni 20 metrus no krasta pamanīts nemarķēts zvejas tīkls. Tas bija novietots perpendikulāri krastam un nostiprināts ar atsvariem. Izvelkot 150 metrus garo tīklu no ūdens, tajā atrastas 13 dažādu sugu zivis. Dzīvās radības nekavējoties no tīkla atbrīvotas un palaistas atpakaļ ūdenī. Arī šajā gadījumā nelegālais zvejas rīks konfiscēts.

Jāpiebilst, ka apsekojot Daugavas akvatoriju veiktas arī desmit makšķernieku pārbaudes, lai pārliecinātos par derīgu makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību karšu esamību. Pārbaužu laikā četri makšķernieki nevarēja uzrādīt derīgas atļaujas. Katrā no gadījumiem sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols par makšķerēšanas noteikumu pārkāpumu. Likums paredz, ka par šo pārkāpumu izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu no 15 līdz 350 eiro, konfiscējot pārkāpuma izdarīšanas rīkus un priekšmetus, tai skaitā peldošos līdzekļus ar aprīkojumu, vai bez konfiskācijas.

Policija atgādina, ka lai gan makšķerēšana ir viens no iecienītākajiem atpūtas veidiem brīvā dabā, ir jāatceras, ka nodarbojoties ar šo vaļasprieku ir jāievēro makšķerēšanas noteikumi un ierobežojumi. Makšķerēšanas, vēžošanas un zemūdens medību kartes ir nepieciešamas personām no 16 līdz 65 gadu vecumam, izņemot invalīdiem. Tā ir jāņem līdzi dodoties makšķerēt, vēžot un nodarbojoties ar zemūdens medībām vai, ja tā ir iegādāta elektroniski makšķerniekam ir jāspēj inspektoram nosaukt kartes numuru. Jāpiebilst, ka šajā gadījumā līdzi būs nepieciešams paņemt arī personu apliecinošu dokumentu. Rīgā vairāk kā simts tirdzniecības vietās ir iespējams iegādāties gan trīs mēnešu, gan gada makšķerēšanas karti.