Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Par autoavārijas izraisīšanu, kurā bojā gāja 3 cilvēki, draud astoņu gadu cietumsods

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Uz 5. oktobri Gulbenes rajona tiesā ir atlikta kriminālapsūdzības izskatīšana saistībā ar 2015. gada 26. augustā uz Gulbenes–Smiltenes šosejas notikušo smago ceļu satiksmes negadījumu. Toreiz kravas un vieglās automašīnas sadursmē dzīvību zaudēja trīs cilvēki, no tiem divi bērni, bet miesas bojājumus guva divi cilvēki, tajā skaitā viens bērns.

Uz kārtējo tiesas sēdi šajā lietā bija ieradies apsūdzētais - 49 gadus vecais kravas automašīnas šoferis un divi jau agrāk nopratinātie liecinieki, kā arī videokonferences režīmā bija nodrošināta tiesu medicīnas eksperta Aigara Āboliņa klātbūtne, taču no uzaicinātajiem vēl četriem lieciniekiem tikai viens bija paziņojis neierašanās iemeslu sakarā ar darbu ārzemes. Par trim citiem nebija nekādu ziņu.

Prokurore Dzintra Bokta uzstāja, ka pavisam noteikti tiesai būtu jāuzklausa viens no vēl nenopratinātajiem četriem lieciniekiem, tāpēc viņa aicināja tiesu šo liecinieku uz nākamo sēdi atgādāt piespiedu kārtā. Tiesnese Gunta Širaka tam piekrita. Pretenziju pret šādu risinājumu nebija arī apsūdzētā aizstāvim Normundam Pētersonam un cietušās interešu pārstāvei zvērinātai advokātei Violetai ZeppaiPriedītei.

Jau rakstīts, ka šajā kriminālprocesā pie atbildības ir saukts kravas automašīnas MAZ vadītājs. Saskaņā ar apsūdzību viņš bija pārkāpis ceļu satiksmes noteikumus, jo ar automašīnu nepārbaudītā tehniskā stāvoklī bija izbraucis no mazāk svarīga ceļa, nepalaižot garām pa galveno ceļu braucošo Audi 100. Kravas automašīnas šoferim draud brīvības zaudēšana uz laiku līdz astoņiem gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz pieciem gadiem.

Pirmajā tiesas sēdē, kas notika gandrīz pirms gada, apsūdzētais atvainojās Audi 100 vadītājai, uzsvērdams, ka avāriju izraisījis netīši. Vīrietis vainu viņam izvirzītajā apsūdzībā neatzīst. Atzīst vienīgi to, ka ir braucis bez autovadītāja tiesībām ar darba devējam (Smiltenes SIA ADZT) piederošo automašīnu MAZ, kurai avārijas brīdī nenostrādāja bremzes. Ekspluatācijas brīdī automašīnas tehniskais stāvoklis nebija pārbaudīts, jo automašīna bija noņemta no uzskaites. Morālo kompensāciju, ko pieteikuši cietušie, apsūdzētais ir akceptējis, bet ne pilnā apmērā. Cietusī prasa no viņa piedzīt 30 000 eiro. Apsūdzētais uzskata, ka pietiekami būtu ar 15 000 eiro.

40 gadus vecā Audi 100 vadītāja šajā avārijā izdzīvoja, tāpat arī viņas 7 gadus vecais dēls. Taču avārija bija nāvējoša vieglajā automašīnā braukušajiem viņas diviem citiem bērniem - 2004. un 2008. gadā dzimušiem meitenei un zēnam, kā arī 1938. gadā dzimušajai vecmāmiņai.

Negadījums notika pirms diviem gadiem dienas vidū Rankas pagastā, autoceļa Smiltene-Gulbene 20. kilometrā. Sadursme notika, automašīnai MAZ izbraucot no mazāk svarīga grants seguma ceļa un nepalaižot garām pa šoseju - galveno ceļu - braucošo automašīnu Audi 100. Šoferis neņēma vērā, ka ceļa malā tobrīd stāvošā automašīna KamAZ ir šķērslis un traucē brauktuves pārredzamību. MAZ brauca ar aptuveni 50 kilometru ātrumu stundā. Audi 100 brauca ar atļauto ātrumu - 90 kilometri stundā.