Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Lūdz sākt kriminālvajāšanu par vairāk nekā tonnas hašiša kontrabandu

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Šī gada augusta sākumā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai nodeva kriminālprocesu par līdz šim lielāko hašiša kontrabandu Latvijas vēsturē. Kriminālvajāšanai nodotas četras personas.

2015.gada aprīlī VID Muitas policijas pārvaldes amatpersonas, sekojot operatīvo pasākumu laikā iegūtai informācijai, atklāja un apturēja 1056,929 kg hašiša kontrabandu, kura vērtība lēšama ap 8-12 miljoniem eiro. Turpinot izmeklēšanu, tika noskaidrots, ka narkotisko vielu kontrabandu veica organizēta grupa, kuras dalībnieki ir divu Latvijā reģistrētu uzņēmumu darbinieki. Ikdienā uzņēmumi veica starpvalstu kravu pārvadājumus. Iepakojumi ar hašišu - 665 briketes bija paslēpti kravas mikroautobusā speciāli šim nolūkam izveidotā slēpnī.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika veiktas apjomīgas izmeklēšanas darbības, lai iegūtu pietiekamu pierādījumu kopumu un kriminālprocesu varētu nodot kriminālvajāšanas uzsākšanai pret noziegumā iesaistītajām personām. Kriminālprocesa ietvaros tika veiktas 10 kratīšanas, vairāk nekā 20 ekspertīzes, 55 apskates un vairāk nekā 40 nopratināšanas, kā arī vienlaikus tika iegūta informācija un veiktas izmeklēšanas darbības vēl trīs Eiropas Savienības valstīs un Krievijas Federācijā.

2017.gada 9.augustā kriminālprocess tika nosūtīts Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētajai prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pret četrām aizdomās turētajām personām - trīs 1955., 1962. un 1971.gadā dzimušiem Latvijas Republikas nepilsoņiem un vienu 1970.gadā dzimušu Latvijas Republikas pilsoni - par noziedzīgu nodarījumu pēc Krimināllikuma 190.1panta trešās daļas1 un 253.1panta trešās daļas2.

No uzsāktā kriminālprocesa par hašiša kontrabandu atsevišķā lietvedībā tika izdalīts kriminālprocess pret vēl vienu - piekto - aizdomās turēto personu, kas ir organizētās grupas dalībnieks un šobrīd ir izsludināts meklēšanā.

Izmeklēšanas laikā tika atklāts vēl viens atsevišķs noziedzīgs nodarījums un tika izdalīts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 233.panta otrās daļas3 par šaujamieroču munīcijas neatļautu glabāšanu.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

1190.1pants. Preču un vielu, kuru aprite ir aizliegta vai speciāli reglamentēta, pārvietošana pāri Latvijas Republikas valsts robežai

Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi organizēta grupa, - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem, atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

2253.1pants. Narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana, pārvadāšana un pārsūtīšana realizācijas nolūkā un neatļauta realizēšana

Par tādām pašām darbībām, ja tās izdarījusi organizēta grupa vai ja tās izdarītas ar narkotiskajām vai psihotropajām vielām lielā apmērā, vai ja tās izraisījušas citas smagas sekas, kā arī par narkotisko vai psihotropo vielu realizāciju nepilngadīgai personai, izglītības iestādēs vai to teritorijā, restorānos, kafejnīcās, bāros, publiskās izklaides vai svētku pasākumu norises vietās - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz piecpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

3233.pants. Šaujamieroču, šaujamieroču būtisko sastāvdaļu, šaujamieroču munīcijas, lielas enerģijas pneimatisko ieroču, sprāgstvielu un spridzināšanas ietaišu neatļauta izgatavošana, remontēšana, iegādāšanās, glabāšana, nēsāšana, pārvadāšana, pārsūtīšana, realizēšana un realizēšanas noteikumu pārkāpšana

Par šaujamieroča, šaujamieroča būtisko sastāvdaļu, šaujamieroča munīcijas, lielas enerģijas pneimatiskā ieroča, sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises izgatavošanu, remontēšanu, iegādāšanos, glabāšanu, nēsāšanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu vai realizēšanu bez attiecīgas atļaujas - soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.