Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Piemēro pagaidu apcietinājumu 5 ārvalstniekiem, kas iesaistīti Ķīnas iedzīvotāju apkrāpšanā

© Valsts policija

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien piemērojusi pagaidu apcietinājumu pieciem ārvalstniekiem, kuri iesaistīti lietā par Ķīnas iedzīvotāju apkrāpšanu, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Ģenerālprokuratūrā, kas kārtos formalitātes personu izdošanai Ķīnai, un tiesa atteicās atklāt kāds bija tiesas lēmums.

Apcietinājums piemērots uz 40 dienām. Ķīna nav vēl oficiāli pieprasījusi Latvijai personas izdot, taču paredzams, ka tuvākajā laikā šāds lūgums tiks saņemts, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija.

Jau ziņots, ka Valsts policija pirmdien vērienīgā operācijā Rīgā un tās apkaimē aizturējusi 110 cilvēkus. Šis noziedzīgais grupējums izkrāpis vairāk nekā divus miljonus eiro no Ķīnas iedzīvotājiem.

Krāpšana notikusi, izmantojot telefonkrāpšanas metodes, taču detalizētāku informāciju Latvijas policija nesniedz. Krāpšana veikta laika posmā no šī gada marta līdz jūlija beigām.

VP saņēma tiesiskās palīdzības lūgumu no Ķīnas, kā rezultātā veikta izmeklēšana un operatīvās darbības divu mēnešu garumā, kas rezultējās pirmdien veiktajā operācijā.

Tāpat policijā palīdzība saņemta no Valsts robežsardzes, jo iesaistīts liels skaits aizdomās turamo, kuriem nav skaidra izcelsmes valsts, kā arī ir aizdomas par to, vai viņi atrodas Latvijā legāli. Personas ievietotas robežsardzes aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centros. Ņemot vērā, ka personas ir bez dokumentiem un nevarēja pierādīt un pamatot legālu uzturēšanos Latvijā, robežsardze skaidros viņu identitātes un pamatojumu likumīgai uzturēšanai Latvijā.

Robežsargi noskaidrojuši, ka neviens no iesaistītajiem iekļūšanai Latvijā nebija šķērsojis valsts ārējo robežu.

Šajā lietā neviens Latvijas pilsonis netika aizturēts Kriminālprocesa likuma kārtībā. Policija turpina notikuma vietā konstatētā Latvijas pavalstnieka pārbaudi, lai noskaidrotu viņa iespējamo lomu noziedzīgā grupējuma darbībā.

Ķīna nav to valstu starpā, ar kuru Latvijai ir noslēgts līgums par savas valsts pilsoņu izdošanu, taču policija nekomentē kāda būs tālākā rīcība, ja policija konstatēs minētās personas pieļautus likumpārkāpumus.