Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Ansis Ataols Bērziņš joprojām gaida tiesas lēmumu

© F64

Par piedalīšanos Vecrīgas grautiņos apsūdzētais Ansis Ataols Bērziņš tiesā Liberecā, Čehijā, savā runā par drošības līdzekļa maiņu uzskaitīja vairākus argumentus, kāpēc viņam būtu jānosaka cits drošības līdzeklis, nevis apcietinājums.

Viņa feisbuka profilā ir ievietots pilns runas teksts, kā arī atsauces uz publikācijām par šo lietu Čehijas medijos. Viņš nav mainījis nostāju - kaut arī bijusi iespēja šīs lietas izskatīšanā Latvijā melot un atzīt sevi par kriminālnoziedznieku, viņš to nav darījis un uzskata, ka lieta ir safabricēta politisku iemeslu dēļ. Un ka Latvijas cietumā viņa veselība un dzīvība ir apdraudētas.

Pēc izsludināšanas starptautiskā meklēšanā šogad A. A. Bērziņš tika aizturēts Čehijā un tur atrodas apcietinājumā. Sevi viņš uzskata par politisku bēgli. Latvija prasījusi viņa izdošanu, Čehijas tiesā vēl tiek lemts - izdot vai ne. A. A. Bērziņš piekrīt, ka, piedaloties nemieros Vecrīgā 2009. gada janvārī, ir izdarījis administratīvu pārkāpumu, bet ne kriminālu, un par kriminālnoziedznieku sevi neatzīst. Viņš piedāvā savas aplēses: «Eiropas aresta orderī rakstīts: «Ir nodarīts mantisks zaudējums 143 433,16 Ls apmērā» (pēc fiksētā maiņas kursa 0,7028 par 1 € tas sanāk apmēram 205 tūkstoši eiro). Un turpat tālāk: «Vairāku simtu cilvēku pūlis, kas aktīvi piedalījās masu nekārtībās (...)». Ja izdalām 205 tūkstošus (protams, pieverot acis, ka runa ir par kolektīvo vainu, kas, principā, vispār nebūtu atzīstama) ar vairākiem simtiem cilvēku, iznāk daži simti eiru uz galviņu. Bet, ja paskatāmies manu faktisko nodarījumu - izsists logs un no kanalizācijas akas apbruğējuma paņemts akmens, tad tas ir dažu desmitu eiru vērts.»

Cietumā, kā 25. jūlijā runā tiesā izsakās apcietinātais, viņš cenšas «dzīvot tik jēgpilnā veidā, cik vien iespējams: šo mēnešu laikā esmu izlasījis 47 grāmatas 18 000 lpp. kopapjomā, mācos vjetnamiešu valodu, katru dienu dziedu un vingroju, atsakos pakļauties kriminālai kārtībai - pirms pāris dienām pat nācās šinī sakarā atvairīt recidīvista uzbrukumu».

Viņš argumentēti izklāsta, kādēļ būtu atbrīvojams no apcietinājuma, tajā skaitā norādot, ka notikusi gan termiņu pārsniegšana, gan pārmērīgs un nepamatots pamattiesību aizskārums, jo viņa gadījumā vienīgais apcietinājuma mērķis ir fiziskas pārvietošanās ierobežošana, bet apcietinātajam liegtas arī tiesības publiski paust pārliecību, saņemt un izplatīt informāciju, tiesības uz pulcēšanās un biedrošanās brīvību, uz zinātniskiem pētījumiem, uz veselības aprūpi un ārstniecību, tiesības pirkt tādus produktus, ko vēlas, piekļūt ES iestāžu un struktūru dokumentiem un tiesības uz aizstāvību. Viņš ne Latvijā, ne Čehijā nav dzīvojis noziedznieka dzīvesveidu un viņam nav motivācijas nepakļauties Čehijas varas iestāžu lēmumam neizbraukt no valsts.

Čehijas medijā Echo24.cz situācija aprakstīta vispārīgi - Latvijas zinātnieks Ansis Bērziņš piedalījies pretvalstiskos protestos Rīgā, viņam piespriests gandrīz divus gadus ilgs cietumsods, marta beigās viņu arestēja Čehijas policija, tagad viņš atrodas apcietinājumā un gaida tiesas lēmumu par iespējamo deportāciju uz Latviju. Vietnē zpravy.aktualne.cz stāstīts izvērstāk un emocionālāk - A. A. Bērziņš protestēja pret valdību Latvijā, un tā vietā nonāca cietumā Čehijā. Viņa pieteikums par politisko patvērumu esot noraidīts, jo Eiropas Savienības valstis savstarpēji nepiemēro patvēruma piešķiršanu, pamatojoties uz to, ka katrā tiek ievērots tiesiskums.