Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Vairāki nepilngadīgi jaunieši, meklējot naksnīgas izklaides, nonāk policijas redzeslokā

© facebook.com/Rīgas pašvaldības policija

22.jūlijā īsi pirms pulksten 22.00 Rīgas pašvaldības policijas Ziemeļu pārvaldes darbinieki saņēma informāciju no kāda Sarkandaugavas iedzīvotāja par vairākiem jauniešiem daudzdzīvokļu namu iekšpagalmā. Uz notikuma vietu nekavējoties nosūtīta tuvākā policijas ekipāža.

Kā vēsta Rīgas pašvaldības policijas ieraksts sociālajā vietnē Facebook, ierodoties norādītajā adresē, sastapti septiņi jaunieši sēžam uz daudzdzīvokļu nama kāpnēm. Kompānija likumsargiem atzina, ka, iespējams, sarunājušies pārāk skaļi, tāpēc iedzīvotāji visticamāk izsaukuši policiju. Jauniešu vizuālais izskats liecināja, ka viņi nav sasnieguši pilngadību. Sarunas laikā, konstatēts, ka divi no jauniešiem ir manāmi iereibuši. Visi, izņemot abus iereibušos jauniešus, aicināti doties mājup. Notikuma vietā palikusī meitene un puisis pastāstīja, ka iedevuši naudu nepazīstamam bezpajumtniekam, lai viņš iegādājas grādīgos dzērienus.

Pārkāpēji nogādāti dežūrdaļā, kur veiktas alkohola koncentrācijas pārbaudes izelpās. 17 gadus vecajam puisim konstatēts 2,50 promiļu reibums, savukārt 16 gadus vecajai meitenei - 3,21 promiles reibums. Ņemot vērā nepilngadīgo reibuma pakāpi, izsaukti mediķi, kuri bērnus apskatīja un konstatēja, ka hospitalizācija viņiem nav nepieciešama.

Uzsāktas administratīvā pārkāpuma lietvedības par atrašanos alkohola reibumā. Tāpat par notikušo informēti abu jauniešu vecāki, kuri ieradās dežūrdaļā pakaļ savām atvasēm.

Savukārt 23.jūlijā neilgi pēc pulksten 22.00 Rīgas pašvaldības policijas Centra pārvaldes darbinieki, patrulējot vecpilsētā, pamanīja divas meitenes, kuru vizuālais izskats liecināja, ka viņas nav sasniegušas 16 gadu vecumu, lai bez vecāku vai viņu aizstājēju pavadības atrastos publiskās vietās nakts laikā.

Pārbaudot meiteņu datus, konstatēts, ka viņas ir vien 13 gadus vecas. Noskaidroti vecāku tālruņa numuri. Sazvanot vecākus, viena no meitenes mātēm skaidroja, ka jau iepriekš runājusi ar atvasi par to, ka laikus jābūt mājās. Tāpat sieviete bija pārsteigta par meitas atrašanās vietu, jo meitai bija paredzēts būt Ziepniekkalnā. Savukārt otras meitenes māte paskaidroja, ka mājās ar atvasi veiks pārrunas, lai šādas situācijas neatkārtotos.

Par notikušo uzsāktas administratīvā pārkāpuma lietas, bet abas meitenes aizvestas mājās pie vecākiem.

Taču 24.jūlijā neilgi pēc pulksten 1.00 Rīgas pašvaldības policijas Zemgales pārvaldes darbinieki devās uz izsaukumu Jaunatnes dārzā, kur jaunieši plēšot stikla pudeles.

Ierodoties notikuma vietā, apsekota norādītā teritorija, taču pudeļu lauskas vai to sišana netika konstatēta. Netālu no norādītās vietas pamanīts kāds vīrietis, kuram blakus sēdēja divas vizuāli nepilngadīgas meitenes. Pārbaudot personu datus, atklājās, ka abas nepilngadīgās pusaudzes ir izsludinātas meklēšanā.
14 un 15 gadus vecās meitenes aizturētas un nogādātas Valsts policijā apstākļu noskaidrošanai.

Visos gadījumos lietas materiāli nosūtīti RPP Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļas darbiniekiem, lai izvērtētu konkrētos pārkāpumus un arī vecāku iespējamo atbildību.