Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

21 gadu vecam jaunietim piespriež mūža ieslodzījumu par plānu nogalināt simtiem cilvēku

© scanpix

ASV otrdien tika piespriests mūža ieslodzījums amerikāņu jaunietim, kurš plānojis nošaut simtiem cilvēku grupējuma "Islāma valsts" vārdā.

21 gadu vecais Džastins Nodžans Salivans, kuram piesprieda sodu federālā tiesa Ziemeļkarolīnas štata Ašvilas pilsētā, pērn atzinās, ka plānojis uzbrukt kādam nakstklubam vai koncertam un nofilmēt uzbrukumu, lai šis materiāls tiktu izplatīts teroristu vietnēs.

Salivans radikalizējās 2014.gadā, kad bija noskatījies galvu nogriešanas videoierakstus un citus "Islāma valsts" propagandas materiālus internetā, paziņoja prokurore Džila Vestmorlenda.

Salivans atzinās, ka bieži kontaktējies tiešsaistē ar "Islāma valsts" vervētāju un propagandistu Sīrijā - tagad mirušo Džunaidu Huseinu. Salivans piekrita Huseina lūgumam izveidot plānotā uzbrukuma videoierakstu, lai tas tiktu izmantots internetā jaunu kaujinieku vervēšanai.

Salivans, kurš 2015.gada jūnijā tika aizturēts savu vecāku mājā, plānoja kādā šaujamieroču šovā nopirkt pusautomātisku šauteni, lai nošautu simtiem cilvēku koncertā vai naktsklubā savas dzīvesvietas tuvumā.

Aizdomās turētais apsprieda savus plānus sociālajos medijos ar maskējušos FIB aģentu, kuru Salivans uzskatīja par simpatizējošu viņa uzskatiem un mēģināja savervēt šo cilvēku par palīgu. Kad Salivana māte pamanīja dēlam nosūtītu klusinātāju, viņš maskētajam FIB aģentam ierosināja nogalināt abus vecākus, lai tie neiejauktos.

Salivanam arī draud apsūdzība slepkavībā, jo viņš 2014.gada decembrī paņēmis šauteni no tēva ieroču kabineta un ar to nošāvis 74 gadus vecu kaimiņu, kura naudu pēc tam paņēmis, lai izmantotu savos plānos.