Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Noziedzīga grupa apkrāpj lauksaimniekus; zaudējumu apmērs teju 12 tūkstoši eiro

© Valsts policija

Šī gada jūnija sākumā Valsts policija pabeidza izmeklēšanu par noziedzīgu grupu, kura pagājušā gada sākumā un pavasara - vasaras mēnešos, izvietojot viltus sludinājumus portālos, piedāvāja iegādāties neeksistējošu lauksaimniecības tehniku. Tādā veidā grupas dalībnieki no interesentiem izkrāpa avansa maksājumus vairāku tūkstošu eiro apmērā. Šī gada 6.jūnijā kriminālprocess tika nodots prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Pēdējā pusotra gada laikā Valsts policijā vērsušās vairākas personas, kuras vēloties iegādāties sludinājumu portālā ievietoto lauksaimniecības tehniku, kļuvušas par krāpšanas upuriem. Tādējādi krāpnieki no lauksaimniekiem ieguvuši avansa maksājumu par tehniku, kura patiesībā nemaz neeksistē un nevar tikt pārdota. Šogad aprīļa sākumā jau informējām par krāpnieku grupu, kas tādā veidā lauksaimniekiem radījusi zaudējumus teju 43 tūkstošu eiro apmērā.

Kamēr izmeklēšana šajā lietā turpinās, Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes nodaļa, kas specializējas noziegumu pret īpašumu apkarošanā, pabeigusi izmeklēšanu par vēl citu grupu, kura līdzīgā veidā pagājušā gada janvārī, aprīlī un jūlijā no lauksaimniekiem izkrāpusi avansa maksājumus 11 480 eiro apmērā.

Aizdomās par krāpšanu organizētā grupā, pagājušā gada augustā tika aizturēti pieci Latvijas valsts piederīgie - 1975., 1976., 1980. un 1987.gadā dzimuši vīrieši un 1996.gadā dzimusi jauna sieviete. Visiem aizdomās turētajiem, izņemot 1987.gadā dzimušo vīrieti, sākotnēji tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Jāatzīmē, ka minētās personas par tamlīdzīgiem nodarījumiem iepriekš nav tiesātas.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā Valsts policija guvusi pierādījumus par 25 apkrāptām personām, tai skaitā gan juridiskām, gan privātpersonām no dažādām Latvijas pilsētām, kā arī vienu Lietuvas uzņēmumu, no kuriem kopumā izkrāpti 11 480 eiro.

Aizdomās turētā grupa darbojās pēc līdzīgas shēmas par kādu brīdinājām jau aprīlī, proti, noziedznieki, izvietojot sludinājumu portālos fotogrāfijas ar attiecīgo lauksaimniecības tehniku un tās tehnisko aprakstu, to piedāvāja par izdevīgāku cenu, tādējādi pievilinot potenciālos pircējus. Darījuma laikā ar potenciālo pircēju, krāpnieki komunikāciju uzturēja līdz brīdim, kad tika saņemta pirmā iemaksa par preci, pēc tam, komunikācija tika pārtraukta un līdz ar to, pārtraukts arī darījuma noslēgums. Jāpiebilst, ka avansa maksājumu saņemšanu personas organizēja caur sveša maksāšanas līdzekļa izmantošanu, proti, nelikumīgi izmantojot citu personu bankas kartes un kontus, tādējādi saņemot par darījumu sūtīto naudu citu personu kontos, no kuriem tā pēcāk noņemta.

Šī gada 6.jūnijā Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvalde izmeklēšanu kriminālprocesā pabeidza un nosūtīja kriminālvajāšanas uzsākšanai prokuratūrai. Ja tiks pierādīta aizdomās turēto atbildība noziedzīgā nodarījumā, personas var tikt sauktas pie atbildības pēc Krimināllikuma 177.panta trešās daļas par krāpšanu organizētā grupā; 193.panta otrās daļas par sveša maksāšanas līdzekļa izmantošanu; 1931.panta pirmās daļas par tādu datu iegūšanu un izplatīšanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot svešu maksāšanas līdzekli, kā arī pēc 195.panta otrās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Sods, kas var tikt piemērots par šādu noziedzīgu nodarījumu veikšanu, ir brīvības atņemšana uz laiku no diviem līdz 10 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.