Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Kriminālprocesos par balsu pirkšanu figurē 4 personas

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Drošības policijas (DP) izmeklētajos kriminālprocesos par iespējamu balsu pirkšanu pašvaldību vēlēšanās figurē četras personas.

DP aģentūrai LETA apstiprināja, ka šobrīd DP lietvedībā ir pieci kriminālprocesi, kas sākti saistībā ar iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pašvaldību vēlēšanu laikā. Šajos kriminālprocesos četrām personām ir piemērots procesuālais statuss - persona, pret kuru sākts kriminālprocess. Nevienai personai patlaban nav piemēroti drošības līdzekļi.

Ņemot vērā, ka turpinās izmeklēšanas darbības, DP pagaidām nesniegs plašāku informāciju par personām, kuras ir iesaistītas iespējamo noziedzīgo nodarījumu veikšanā, kā arī šo nodarījumu raksturu vai vietu.

DP gan apstiprināja publiski izskanējušo informāciju, ka notiek izmeklēšana par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem dažādos reģionos un tie skar vairāku partiju kandidātus.

Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Saskaņā ar likumu, ja sāktā kriminālprocesā iegūtas ziņas, ka, iespējams, konkrēta persona izdarījusi izmeklējamo noziedzīgo nodarījumu, tā iegūst tādas personas statusu, pret kuru sākts kriminālprocess.

Nākamais jau daudz nopietnāks statuss ir aizdomās turētais. Saskaņā ar likumu, ja pierādījumu kopums dod pamatu procesa virzītāja pieņēmumam, ka izmeklējamo noziedzīgu nodarījumu, visticamāk, izdarījusi konkrēta persona, viņš pieņem rakstveida lēmumu, ka persona atzīstama par aizdomās turēto.

Jau ziņots, ka saistībā ar pašvaldību vēlēšanām DP kopumā bija saņēmusi vairāk nekā 100 signālus par iespējamiem pārkāpumiem, kuru pārbaude ir DP kompetencē.

Veicot informācijas pārbaudi, vairums no šiem signāliem neapstiprinājās, bet par citiem joprojām pārbaude turpinās.

DP kompetencē ir izmeklēt pārkāpumus par balsu apzinātu nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu. Tāpat DP kompetencē ir izmeklēt balsu pirkšanu.