Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Brangs "ķēriens": Konfiscē 5,2 tonnas kafijas ar viltotiem marķējumiem

© VID

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policija kādā akcīzes preču noliktavā Mārupē un pārstrādes uzņēmumā Rīgā atklājusi 5,2 tonnas kafijas ar viltotām “Nestle” un “Nescafe” akcīzes zīmēm, kā arī kafijas ražošanas un fasēšanas iekārtas. Noziedznieki viltoto kafiju bija paredzējuši realizēt Eiropas Savienības tirgū.

Noliktavā Mārupē Muitas policija konstatēja 21 kafijas paleti, kas marķēta ar “NESCAFE GOLD BLEND” etiķetēm un izvietota uz kartona paliktņiem ar uzrakstiem “Nestle” un “Nescafe”. Tāpat noliktavā atradās 1260 bundžas “NESCAFE GOLD BLEND” kafijas 500 gramu iepakojumos, kā arī 6048 bundžas tās pašas kafijas 750 g iepakojumos. Kā minētās preces nosūtītājs tika norādīts kāds kafijas pārstrādes uzņēmums Rīgā, savukārt kā saņēmējs - kāds Lietuvas uzņēmums.

Uz aizdomu pamata par nelikumīgu preču zīmes izmantošanu tika sākta lietvedība par administratīvo pārkāpumu. Tās ietvaros visa konstatētā prece tika izņemta un nodota glabāšanā Nodrošinājuma valsts aģentūrā.

VID

Savukārt, veicot pārbaudi kafijas pārstrādes uzņēmumā Rīgā, VID darbinieki atklāja kartona paliktņus ar uzrakstiem “Nestle” un “Nescafe”, kafiju rūpnieciski aizvākotos iepakojumos bez etiķetēm, kafijas iepakojumu sagataves, dažāda izmēra vāciņus, kā arī divas ražošanas un fasēšanas iekārtas. Arī pret šo uzņēmumu uzsākta lietvedība administratīvā pārkāpuma lietā. Kā pierādījumi tika izņemti visi uzņēmuma telpās un teritorijā konstatētie izejmateriāli un sagataves.

Abu lietvedību ietvaros izņemtie preču paraugi tika nodoti preču zīmju “Nestle” un “Nescafe” īpašnieka pilnvarotajam pārstāvim atzinuma sniegšanai. Veicot pārbaudes, noskaidrojās, ka abos uzņēmumos atrastie kafijas iepakojumi un kartona iepakojumu sagataves ir kontrafakts jeb viltotas preces.

Saskaņā ar preču zīmju “Nestle” un “Nescafe” īpašnieka pārstāvja aprēķiniem kopējais radītais mantiskais kaitējums uzņēmumam "Société des Produits Nestlé S.A." sastāda vairāk nekā 534 tūkstošus eiro, neskaitot nemantiskā kaitējuma apmēru, kurš vēl tiek aprēķināts.

Par izdarīto pārkāpumu VID Muitas policijas pārvaldē ir uzsākts kriminālprocess, kas pēc piekritības tiks nosūtīts Valsts policijai tālākās izmeklēšanas veikšanai.