Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Sākts kriminālprocess par latviešu valodas eksāmena domrakstu tematu noplūšanu

© F64

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par domrakstu tematu noplūdi pirms latviešu valodas centralizētā eksāmena.

Kriminālprocess sākts par neizpaužamu ziņu, kas nav valsts noslēpums, izpaušanu, ja to izdarījusi persona, kas nav valsts amatpersona un kas saskaņā ar likumu ir atbildīga par ziņu glabāšanu, pastāstīja Valsts policijas preses pārstāve Gita Gžibovska.

Par šādu pārkāpumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

F64

Notikušā apstākļi, tostarp arī tas, kurš eksāmena materiālus nopludinājis, tiks skaidroti izmeklēšanā.

Jau ziņots, ka 16.maijā pirms centralizētā eksāmena latviešu valodā bija noplūduši tā trešās daļas jeb domraksta temati. Valsts izglītības satura centrā (VISC) norādīja, ka temati tikuši laikus mainīti pret rezerves variantiem, tādējādi netraucējot eksāmena norisi. Taču pēcpusdienā kļuva zināms, ka, iespējams, ne visi skolēni, neskatoties uz VISC norādījumiem, saņēmuši rezerves variantus. Vēlāk tapa zināms, ka esot noplūduši arī rezerves domraksta temati.

Šadurskis intervijā LTV "Rīta panorāmā" norādīja, ka latviešu valodas domraksta tematus pirms centralizētā eksāmena varētu būt nopludinājusi viena persona, kura šādi rīkojusies, drīzāk vēloties negodprātīgi palīdzēt kādam radiniekam vai paziņam, nevis nopelnīt.