Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Prokurori vairs neslēpj, ka baidās no atklātības t.s. Lemberga prāvā

© Jānis Saliņš, F64 Photo Agency

Devītajā Aivara Lemberga tiesāšanas gadā Rīgas apgabaltiesā prokurora Aivja Zalužinska vienīgais arguments, kādēļ nedrīkst pieļaut t.s. Lemberga prāvas filmēšanu un translēšanu tiešraidē, ir šāds: «Šis process tiks atspoguļots publiskā telpā nepamatoti sagrozīti un tendenciozi.»

Citi argumenti, kādēļ nedrīkst t.s. Lemberga prāvu padarīt pieejamāku sabiedrībai, nedz no A. Zalužinska, nedz viņa kolēģiem Jura Jurisa un Jāņa Ilstera tiesas zālē tā arī neizskanēja.

Tiesa noraidīja lūgumu ļaut procesu filmēt, pamatojot savu lēmumu šādi - tā kā viens no procesa dalībniekiem pret filmēšanu iebilst, lūgums ir noraidāms.

Trešdien Rīgas apgabaltiesā tiesnesis Boriss Geimans atbilstoši likumam mēģināja noskaidrot apsūdzēto attieksmi pret trešo grozīto apsūdzību. Aivars Lembergs, uzņēmēji Ansis Sormulis un Anrijs Lembergs norādīja, ka savu attieksmi nevar paust, jo laiks, lai iepazītos ar jauno apsūdzības versiju, no tiesas puses piešķirts pārlieku īss (dažas dienas). Jāatgādina, ka prokuroru pieteiktie labojumi un «mīkstinājumi» apsūdzībā noformulēti uz 238 lappusēm, kamēr apsūdzības otrā redakcija (pamatteksts) ir uz 222 lappusēm.

Tiesa noraidīja A. Lemberga lūgumu ļaut vēl trīs nedēļas iepazīties ar apsūdzību. Lai gan advokāte Irina Kauke bija sagatavojusi pamatojumu, kāpēc termiņš būtu pagarināms, tiesa to neļāva nolasīt. Prokurora J. Jurisa skubināta, tiesa paziņoja - advokātes sagatavotā argumentācija liecinot par to, ka viņa ar grozīto apsūdzību ir iepazinusies.

Citkārt pret skaitļiem ļoti vērīgais B. Geimans ignorēja arī A. Lemberga matemātiskos aprēķinus, kādos termiņos var iepazīties (nevis tikai izlasīt) ar apsūdzības jauno redakciju. A. Lembergs pieļāva, ka tiesa droši vien viņam atvēlētu vismaz vienu stundu, lai iepazītos ar vienu apsūdzības epizodi. Tā kā grozītajā apsūdzībā jāiepazīstas ar vismaz 340 epizodēm, tad var izrēķināt, ka tas prasīs 340 stundas. Ņemot vērā to, ka vienā nedēļā ir 40 darba stundas, viegli izrēķināt, ka apsūdzību iepazīšanai nepieciešamas vēl vismaz trīs nedēļas.

Pēc tam, kad tiesa, prokurora skubināta, piedraudot ar procesuālām sankcijām, pilnībā aizliedza A. Lembergam paust jebkādu viedokli, viņš pieteica jaunu lūgumu - atļaut šo tiesas procesu filmēt un to translēt tiešraidē.

Atsaucoties uz tiesas sēžu zālē jau devīto gadu ķidātajās daudzajās apsūdzībās minēto, ka viņš, Aivars Lembergs, ir «amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli», un neskaitāmas reizes apsūdzībā atkārtoto, ka viņš, Aivars Lembergs, kā valsts amatpersona esot vairījies no atklātības pret sabiedrību un nav ievērojis «demokrātijas virsprincipus», A. Lembergs paskaidroja: «Tādēļ es piekto reizi piesaku lūgumu ar mērķi, lai tiesas process būtu pilnībā atklāts. Es lūdzu, lai tas ir atklāts ne tikai tiem, kuri to vēlas vērot tiesas zālē, bet lai tas būtu atklāts arī citiem, ļaujot šo procesu filmēt un raidīt internetā tiešraidē. Tā saucamie cietušie te tiesas zālē nerādās jau sen. Mani apsūdz, ka es esot kaut ko slēpis. Es saku, ka neko neslēpju. Tādēļ man ir šāds lūgums. Otrs mans lūgums - nolasīt tiesas zālē apsūdzību. Tiesas process ir atklāts, un šo apsūdzību vajag nolasīt, lai visa sabiedrība ar to varētu iepazīties. Apsūdzību vajag nolasīt, lai visi zina šīs apsūdzības tekstu.» A. Lembergs arī uzsvēra, ka tas atvieglos ģenerālprokuroram kontrolēt savu padoto darba kvalitāti. Ģenerālprokurors varēs sēdēt savā kabinetā, raudzīties lielajā ekrānā un iegūt informāciju par valsts apsūdzības uzturēšanas gaitu nevis no medijiem vai saviem padotajiem, bet gan nepastarpināti no ekrāna.

Uz to prokurors A. Zalužinskis paziņoja: «Valsts apsūdzība nepiekrīt šim viedoklim, šim lūgumam. Šādam lūgumam nav pamata, jo mēs negribētu, ka šis process tiktu atspoguļots publiskā telpā nepamatoti sagrozīti un tendenciozi. Tādēļ mūsu viedoklis ir tāds, ka filmēšanu nevajadzētu atļaut.»

Tiesnesis Boriss Geimans tiesas kolēģijas vārdā paziņoja: «Palūdziet apsūdzību nolasīt advokātei. Ja kāds iebilst, mēs nevaram atļaut filmēšanu.»

Jāatgādina, ka iepriekšējās reizēs prokurori par neobjektivitātes un tendenciozitātes rašanos filmēšanas un tiešās translēšanas laikā neraizējās. Viņi savu vēlmi liegt atklātību pamatoja ar kriminālprocesā cietušo statusā esošo miljonāru interesēm.