Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Ārstu nolaidības dēļ mirst zīdainis, mediķiem piespriež naudas sodu

© F64

Rīgas apgabaltiesa šodien piesprieda 38 000 eiro naudas sodu diviem ārstiem par profesionālo pienākumu nolaidīgu pildīšanu, kas bija par iemeslu jaundzimuša bērna nāvei.

Kā informēja advokāts Ronalds Rožkalns, apgabaltiesa šodien pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru abām personām piespriests naudas sods 100 minimālo darba algu jeb 38 000 eiro apmērā katram. Noteikts, ka pilns nolēmums būs pieejams 11.maijā, bet advokāts lēsa, ka tam būs nepieciešams ilgāks laiks.

Tāpat advokāts sacīja, ka par pārsūdzību tiks lemts pēc iepazīšanās ar motivētu spriedumu, piebilstot, ka nozīmes nav tik daudz soda veidam, bet gan faktam, ka tiesa atzina, ka abi ārsti ir vainojami jaundzimušā nāvē.

Kā ziņots, 2015.gada februārī Jūrmalas pilsētas tiesa piesprieda apsūdzētajiem reālu brīvības atņemšanu diviem ārstiem, atzīstot, ka viņu nekvalitatīvi sniegtās palīdzības dēļ pēc dzemdībām miris jaundzimušais.

Kā toreiz vēstīja Latvijas Radio, jaunā ģimene bija izvēlējusies laist bērnu pasaulē Jūrmalas slimnīcā, un dzemdību palīdzību sniedza ārsti Sergejs Gamzajans un Valdis Mozgirs.

"Ilgstošā dzemdību procesā īpaši nesanāca komunikācija ar ārstniecības personām, un pēc vairāku stundu dzemdībām bērniņš piedzima īpaši smagā stāvoklī. Bija nepieciešams veikt reanimācijas pasākumus, un pēc diennakts iestājās jaundzimušā nāve," toreiz norādīja cietušo advokāts Rožkalns.

Pēc bērna nāves vecāki vērsās Veselības inspekcijā. Tā atklāja pārkāpumus ārstēšanā, un viņi devās uz policiju, kas sāka kriminālprocesu, un 2010.gadā lieta nonāca tiesā.

Lietas izskatīšanas laikā tika nomainīts prokurorus un jaunais valsts apsūdzību uzturošais prokurors pēkšņi izlēma, ka kriminālprocess jāizbeidz. Tiesnese Solvita Glaudāne, kuru pēc vairākiem disciplinārpārkāpumiem atcēla no tiesneša amata, lēma par kriminālprocesa izbeigšanu. Cietušie lēmumu pārsūdzēja augstākā tiesas instancē, un tā lēmumu atcēla kā nepamatotu. Jūrmalas tiesai lieta bija jāskata atkārtoti.

Prokurore Zinaida Pavlova Latvijas Radio, komentējot apsūdzības būtību, norādīja, ka šī lieta tieši saistībā ar profesionālo ārstniecības personu nolaidību un pienākumu nepienācīgu pildīšanu, kas izraidīja konkrētas smagas sekas, proti, noveda pie jaundzimušā nāves.