Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Prokurori steidz mīkstināt un svītrot apsūdzības t.s. Lemberga prāvā

© F64

Pirmdien t.s. Lemberga prāvā pēkšņi tika nolasīts jau trešais grozītais apsūdzības teksts. Apsūdzības ir mīkstinātas, daudzas pilnībā svītrotas.

Jaunos grozījumus apsūdzībā tiesā nolasīja prokurors Jānis Ilsteris, kurš pirms tam mēnešiem tiesā nebija rādījies. Viņš uzsvēra, ka šo grozīto apsūdzības variantu parakstījis virsprokurors Modris Adlers, jo «atsevišķas sadaļas izslēgtas no apsūdzības». Atbilstoši likumam, augstākstāvošajam prokuroram grozījumi apsūdzībā jāakceptē tajos gadījumos, kad tiesas procesa laikā apsūdzībā vai kādā no tās sadaļām tiek izbeigta uzturēšana - respektīvi, tiek atzīts, ka nozieguma šeit nav bijis.

Lasot grozītās apsūdzības epizodes, J. Ilsteris minēja, ka tās labotas dēļ tā, ka tiesas izmeklēšanas laikā vairāki prokuroru iepriekš apsūdzībā paustie pieņēmumi nav guvuši apstiprinājumu. Prokurori nonākuši pie slēdziena, ka apsūdzības vairākās epizodēs tomēr konstatējami «vieglāki noziedzīgā nodarījuma faktiskie apstākļi» vai arī «mainās noziedzīgā nodarījuma kvalifikācija» no smagākas uz vieglāku.

Arī uzņēmējiem Anrijam Lembergam un Ansim Sormulim apsūdzības tika grozītas un vairākas sadaļas no tām svītrotas. Arī šajās apsūdzībās prokurori konstatējuši «vieglākus noziedzīgā nodarījuma faktiskos apstākļus».

Lai gan «uz ausi» grozījumi ir apjomīgi un būtiski, turklāt ļoti sarežģītā lietā (ne velti iztiesāšana augstā intensitātē turpinās jau deviņus gadus), tiesa noteica ļoti īsu iepazīšanās termiņu ar jaunajām apsūdzībām - līdz šā gada 8. maijam.

Neatkarīgās lūgts komentēt, kas kārtējot reizi pēkšņi noticis tiesas zālē, A. Lembergs pauda sašutumu par to, ka tādējādi tiek novilcināts jau devīto gadu ieilgušais tiesas process. A. Lembergs uzsvēra, ka viņa darbs, astoņus mēnešus sniedzot liecības, tagad ir «vējā». Ņemot vērā grozīto apsūdzību, liecību sniegšana tagad jāsāk no jauna. Viņš uzsvēra, ka šī tiesas procesa vilcināšana acīm redzami notikusi prokuroru visatļautības un bezatbildības dēļ.

«Pirmā /šajā procesā skatāmā/ apsūdzība man tika izsniegta 2008. gada jūlijā. Izlasot šo apsūdzību, vēl pirms tā bija nosūtīta uz tiesu, es lūdzu prokurorus man izskaidrot muļķības, kas tur apsūdzībā bija sarakstītas. Lietu zibenīgi nosūtīja uz tiesu, lai prokuroriem nekas nebūtu jāskaidro. Tad tiesas procesa sākumā 2009. gada februārī lūdzu tiesu un prokurorus man izskaidrot apsūdzību, jo, pēc manām un manu advokātu domām, tur ir sarakstītas izcilas muļķības - pilnīgi nesaprotamas un absurdas lietas. Tiesa lūgumu noraidīja. Pagājušā gada jūnijā, kad lieta tiesā bija skatīta jau astoņus gadus, prokurori iesniedza jaunu apsūdzību. To vairs nebija parakstījuši četri prokurori, bet tikai viens - Juris Juriss. Ar jauno apsūdzību man netika dota iespēja pienācīgi iepazīties. Tiesa man kategoriski pieprasīja sākt sniegt liecības pēc būtības,» teica A. Lembergs.

Viņš atgādināja, ka sniedz tiesā liecības kopš pērnā gada oktobra. Liecību sniegšanas laikā viņu tiesa vairākkārt ir pārtraukusi, pat brīdinot, ka nedrīkst sniegt liecības par tiem apgalvojumiem, kuri pausti apsūdzībā. «Taču es konsekventi turpināju sniegt liecības par to, kas rakstīts apsūdzībā, norādot tiesai uz milzīgajām muļķībām, kuras tur ir sarakstītas. Es tiesas procesā vairākkārt prognozēju, ka šīs apsūdzības tiks grozītas. Šodien nu jau vairs ne prokurors Juris Juriss, bet gan prokurors Jānis Ilsteris tiešām arī grozīja apsūdzību - daļu pamatojot ar «mīkstākiem» pantiem, daļu no apsūdzības vispār izslēdza. Lai gan šo jauno apsūdzību vēl neesmu lasījis, sapratu no prokurora uzstāšanās, ka no apsūdzības ļoti daudz kas ir pazudis. Piemēram, pazuduši apgalvojumi par domes priekšsēdētāja prestiža graušanu, par pašvaldības institūciju vadītāja prestiža graušanu, uzticības neattaisnošanu, par demokrātiskas iekārtas graušanu un to, ka neesmu nodrošinājis tiesību normu tiesisku, precīzu un efektīvu piemērošanu, un tā tālāk. Man vajadzēja astoņus mēnešus, lai pārliecinātu prokurorus, kādas muļķības viņi tur ir sarakstījuši, lai tagad saņemtos un apsūdzību labotu. Pazaudēts ir gads, bet, kopumā ņemot, daudzi gadi. Šodienas notikumi tiesas zālē parāda, ka vairākus gadus tiesvedība ritējusi pa tukšo. Vairāki gadi no dzīves ir zaudēti. Tas parāda prokuroru absolūto bezatbildību, to, ka viņus neviens nekontrolē, neviens neuzrauga, viņi var darīt pilnīgi visu, ko grib, un to, ka viņu kompetence ir katastrofāli zema. Tagad var redzēt, ka manas liecības iespaidojušas izmaiņas apsūdzībās, kas celtas pēc Krimināllikuma 325., 326. un 318., 319. pantiem. Bet es pagaidām gandrīz astoņus mēnešus liecināju tikai par vienu 325. pantu. Kā sapratu no tiesas, man un maniem aizstāvjiem atkal netiks dota iespēja pienācīgi iepazīties ar jauno apsūdzību un izstrādāt aizstāvības pozīciju Bet tā tagad ir jāmaina. Sanāk tā, ka es ar savām liecībām saku priekšā prokuroriem, kur viņi ir sarakstījuši muļķības. Tādēļ jau arī trīs no viņiem tiesas procesā faktiski nepiedalās, jo acīmredzot strādā pie muļķību labošanas,» skaidroja A. Lembergs.