Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Sākts kriminālprocess par vervēšanu terora akta veikšanai

© SCANPIX

Drošības policija (DP) šobrīd izmeklē vienu kriminālprocesu par vervēšanu terora akta veikšanai un divus par terorisma draudiem.

Šobrīd vien zināms, ka kriminālprocesi sākti jau pagājušā gadā. Ņemot vērā, ka joprojām notiek izmeklēšana, DP šobrīd nevarēja sniegt plašākus komentārus par šiem kriminālprocesiem, līdz ar to arī nav zināms vai lietās ir aizturētie.

DP savā pagājušā gada publiskajā pārskatā norāda, ka Latvijā nav prognozējama teroristu organizāciju darbības aktivizēšanās, un terora aktu veikšanas iespējamība ir zema. Līdz arī to prognozējams, ka terorisma draudu līmenis Latvijā arī nākamajā pārskata periodā saglabāsies zems.

Tajā pašā laikā Latvijas musulmaņu kopienā joprojām pastāv radikalizācijas riski. Konvertīti šobrīd ir nozīmīgākā radikalizācijas riskam pakļautā personu kategorija. Turklāt atsevišķu konvertītu ilgstoša uzturēšanās terorisma riska valstīs var veicināt viņu radikalizāciju, un pēc atgriešanās Latvijā studiju laikā pieņemto islāma radikālo interpretāciju šādas personas var izplatīt citiem musulmaņu kopienas locekļiem, norāda DP.

Ceļošana uz Sīriju un Irāku ar mērķi pievienoties teroristu grupējumam "Daesh" arī turpmāk būs galvenais faktors, kas var ietekmēt terorisma draudu situāciju Latvijā, uzsver DP. Tāpat "Daesh" propagandas mērķtiecīga izplatīšana Latvijas musulmaņu kopienā var iedvesmot atsevišķus Latvijā dzīvojošos musulmaņos mēģināt ceļot uz "Daesh" kontrolētajām teritorijām.

Jau ziņots, ka pagājušā gadā DP pirmo reizi kriminālvajāšanai prokuratūrā nodeva trīs kriminālprocesus par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā. No tiem divi - par piedalīšanos Sīrijā notiekošajā bruņotajā konfliktā, bet viens - par piedalīšanos bruņotā konfliktā Austrumukrainā.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Viena no lietām par dalību Sīrijas konfliktā "Daesh" pusē apsūdzēts jaunietis Mārtiņš Grīnbergs, kura lietu šobrīd skata pirmās instances tiesa. Jaunietis atrodas apcietinājumā.

Savukārt bijušajam Latvijas Islāma kultūras centra (LIKC) vadītājam Oļegam Petrovam šī gada sākumā Rīgas tiesas apgabala prokuratūra cēlusi apsūdzību par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā Sīrijā "Daesh" pusē. Petrova atrašanās vieta Latvijas prokuratūrai nav zināma, taču DP noskaidrojusi, ka Petrovs pagājušā gadā joprojām saglabājis autoritāti un atsevišķiem Latvijas musulmaņiem izplatījis "Daesh" propagandas materiālus.

Kopumā DP lietvedībā šobrīd ir vēl vairāki kriminālprocesi saistībā ar četru personu prettiesisku dalību Sīrijas konfliktā.

DP ir ierosināti arī pieci kriminālprocesi pret deviņām personām par piedalīšanos konfliktā Ukrainā. Šajās lietās DP rezultāti ir labāki, jo šobrīd uz tiesājamo sola pirmajā tiesu instancē sēdies daugavpilietis Artjoms Skripņiks. Nesen arī kļuva zināms, ka pagājušā gada augustā viena persona atzīta par aizdomās turēto pēc Krimināllikuma panta par prettiesisku piedalīšanos Ukrainas konfliktā.