Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Aizturēti divi "ekstazī" tablešu tirgotāji

© Valsts policija

Pēdējā mēneša laikā Valsts policija ir veikusi izmeklēšanu, atklājot divu personu grupu, kas no Lielbritānijas Latvijā ieveda pie amfetamīnu grupas piederošas vielas jeb “ekstazī”, ko vēlāk pārdeva. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka vīrieši ar šo nelegālo rūpalu nodarbojušies vairāk nekā gadu. Vairāku kratīšanu laikā likumsargi atsavinājuši vairāk nekā 450 gramu minēto narkotiku, kā arī nelielu daudzumu kokaīna un marihuānas. Saistībā ar notikušo uzsākti vairāki kriminālprocesi un vienam no aizdomās turētajiem piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Valsts policija bija saņēmusi informāciju par diviem vīriešiem, kuri, iespējams, saistīti ar narkotisko vielu nelikumīgu apriti. Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (GKRPP ONAP) policisti, kuri specializējas ar narkotisko un psihotropo vielu saistītu noziegumu apkarošanā, izmeklēšanas laikā noskaidroja, ka vīrieši darbojas grupā. Proti, no Lielbritānijas uz Latviju ieved narkotiskās vielas, kuras vēlāk pārdod Latvijas iedzīvotājiem.

Marta beigās Valsts policijas GKRPP ONAP likumsargi veica trīs kratīšanas vīriešu īpašumā - dzīvoklī un privātmājā, kas atrodas Rīgā, kā arī automašīnā. Kratīšanu laikā kopā tika atrasti un atsavināti vairāk nekā 260 gramu MDMA kristālu un 190 gramu MDA. Šīs vielas ir pie amfetamīnu grupas piederošas narkotikas, dēvētas arī par “ekstazī”. Bez tam no personām tika atsavināti arī divi grami kokaīnu saturošas vielas un pusotrs grams izžāvētas marihuānas. Tāpat kratīšanu laikā tika izņemti arī narkotisko vielu iepakojuma materiāli - trīs kastes ar plastikāta maisiņiem ar salmiņveida aizdari. Vīriešu dzīvesvietās tika atsavināti 2500 eiro, kas, visticamāk, iegūti no narkotiku realizēšanas.

Policisti Rīgā aizturēja abus aizdomās turētos - 1987. gadā dzimušu Latvijas valstspiederīgo, kurš pēc likumsargu rīcībā esošās informācijas piegādājis narkotikas no Lielbritānijas, kā arī 1996. gadā dzimušo narkotiku tirgotāju. Neviens no šiem vīriešiem agrāk nav sodīts.

Pašreizējā informācija liecina, ka jaunie vīrieši ar šo nelegālo rūpalu nodarbojušies vairāk nekā gadu un viņiem bijis izveidojies patstāvīgo klientu loks.

Saistībā ar notikušo pret abiem vīriešiem uzsākti kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 253.1 panta trešās daļas - par narkotisko vielu neatļautu iegādāšanos, glabāšanu, pārvadāšanu un pārsūtīšanu realizācijas nolūkā un neatļautu realizēšanu, ja to izdarījusi personu grupa un ja tas izdarīts ar narkotiskajām vielām lielā apmērā. Par šādu noziegumu likumā paredzēta brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.
Savukārt pret vecāko no aizdomās turētajiem uzsākts arī kriminālprocess pēc Krimināllikuma 190.1 panta otrās daļas - par narkotiku pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai, ja tas izdarīts lielā apmērā. Par šādu noziegumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Iespējamam narkotiku pārvadātājam pāri Latvijas robežai piemērots drošības līdzeklis apcietinājums, savukārt par tirgošanu aizdomās turētajam vīrietim - ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.