Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Marķitānam nepiemēros sodu par ātruma pārkāpšanu

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Izdienas pensijā aizgājušā Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieka Guntara Marķitāna rīcībā saistībā ar viņa veikto padoto pārbaudi konstatēti pārkāpumi, tomēr disciplinārsodu Marķitānam par to nepiemēros.

Šodien VP pabeigta dienesta pārbaude saistībā ar TV3 raidījumā "Nekā personīga" parādīto sižetu par to, ka janvārī Marķitāns ar dienesta auto pārkāpis atļauto braukšanas ātrumu, taču pie atbildības nav saukts un policijas darbiniekiem paziņojis, ka šādā veidā esot veicis norīkojuma pārbaudi.

VP Iekšējās kontroles birojs dienesta pārbaudē konstatējis, ka Marķitānam kā reģiona pārvaldes priekšniekam bija tiesības veikt norīkojuma pārbaudi un šādas pārbaudes veikšana viņam nebija jāsaskaņo ar augstāku amatpersonu, aģentūrai LETA pavēstīja VP preses pārstāvis Dairis Anučins.

VP gan atzīst, ka Marķitāna veiktā norīkojuma pārbaude nav veikta korekti, jo saskaņā ar VP iekšējiem noteikumiem amatpersonai, kas ir tiesīga veikt šādu pārbaudi, ir aizliegts inscenēt likumpārkāpumus, kas var izraisīt nelaimes gadījumus, turklāt par veiktās pārbaudes rezultātiem jāiesniedz ziņojums augstākai amatpersonai, kas konkrētajā situācijā nav izdarīts.

Līdz ar to Marķitāna rīcībā ir konstatēti VP iekšējo noteikumu, kas nosaka šādu pārbaužu veikšanas kārtību, pārkāpumi, tomēr, ņemot vērā, ka Marķitāns ir atvaļinājies no dienesta, nav pamata lemt jautājumu par amatpersonas disciplinārsodīšanu.

Policijas darbinieku, kas apturējuši Marķitānu, rīcībā VP disciplinārpārkāpumus nav konstatējusi.

Martā ir sākta arī administratīvā lietvedība saistībā ar Marķitāna pieļauto atļautā braukšanas ātruma pārkāpumu. Lietas izskatīšana vēl turpinās. VP gan atgādina, ka amatpersonas atvaļināšanās no dienesta šajā gadījumā nav šķērslis, lai pārkāpuma konstatēšanas gadījumā sauktu personu pie administratīvās atbildības par satiksmes noteikumu pārkāpumu.

Pēc tam, kad par Marķitāna ātruma pārkāpumu ziņoja "Nekā personīga", viņš pieņēma lēmumu par dienesta pamešanu un došanos izdienas pensijā. Marķitāns aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka ar automašīnu pārkāpis ātrumu, taču lēmums par došanos izdienas pensijā nav saistīts ar šo gadījumu.

Iekšējās drošības birojs paziņojis, ka birojā saistībā ar iepriekšminēto notikumu ir sākts kriminālprocess par valsts amatpersonas bezdarbību, taču plašāku informāciju nesniedz.