Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

ATGĀDINĀJUMS: Par kūlas dedzināšanu draud kriminālatbildība

© Publicitātes foto

Iestājoties siltajam laikam, sāk aktivizēties kūlas dedzinātāji. Šādas neapdomīgas rīcības dēļ nereti nelaime skar ne tikai pašus dedzinātājus, bet arī citus apkārtējos iedzīvotājus.

Izceļoties ugunsgrēkam, var nodegt dzīvojamās mājas, saimniecības ēkas, izdegt lielas meža platības. Dedzinot kūlu, tiek apdraudēta pašu cilvēku, kā arī mājlopu dzīvība.

Vidzemes reģiona pārvaldes teritorijā, šajā gadā noformēti divi, administratīvā pārkāpuma protokoli. Pirmajā gadījumā, Ērgļu novadā, reģistrēta informācija par ugunsgrēku 500 m2 platībā. Ugunsgrēka iemesls bija neuzmanīga rīcība ar uguni. Otrajā gadījumā, saņemta informācija, ka aizvadītajās brīvdienās, laika posmā no 24. marta līdz 26. martam, dzēšot zaru kaudzes ugunsgrēku, vīrietis guvis miesas bojājumus un nogādāts ārstniecības iestādē.

Policija lūdz arī iedzīvotājus ziņot par iespējamiem likumpārkāpējiem saistībā ar kūlas dedzināšanu. Ja tiek manītas personas, kuras dedzina kūlu, nekavējoši par to informēt policiju zvanot pa tālruni 110 vai 112.

Policija atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta. Saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu (LAPK) 179. panta 4. daļu par kūlas dedzināšanu piespriež naudas sodu fiziskajām personām no divsimt astoņdesmit līdz septiņsimt eiro.

Krimināllikuma 185.panta 2.daļa paredz, ka par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu, ja tā izdarīta ar dedzināšanu vai citādā vispārbīstamā veidā, vai ja tā nodarījusi lielu materiālu zaudējumu, vai ja tās rezultātā vainīgā neuzmanības dēļ iestājusies cilvēka nāve vai izraisītas citas smagas sekas, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Policija aicina būt apdomīgiem, nededzināsim kūlu!