Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Tiesā sešus Ogres pirmsskolas izglītības iestādes darbiniekus

© Jānis Saliņš/ f64photo agency

Prokuratūra cēlusi apsūdzības Ogres vispārējās pirmsskolas izglītības iestādes amatpersonai un pieciem tās darbiniekiem, kuri no Ogres novada pašvaldības prettiesiski vairāku gadu laikā ieguva vairāk nekā 43 000 eiro.

2017. gada 27. februārī Ogres rajona prokuratūras prokurore pie kriminālatbildības saukusi sešas personas krimināllietā par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu, dokumentu viltošanu un dienesta viltojumu mantkārīgos nolūkos, kas izraisīja smagas sekas.

Kādai Ogres vispārējās pirmsskolas izglītības iestādes amatpersonai celta apsūdzība pēc Krimināllikuma 318. panta trešās daļas un Krimināllikuma 327. panta otrās daļas.

Apsūdzētā persona, pildot vadītājas pienākumus minētajā izglītības iestādē, mantkārīgā nolūkā - ar mērķi nelikumīgi panākt vairāku savu darbinieku materiālā stāvokļa uzlabošanu, noformēja darbā vairākus fiktīvus darbiniekus.

Fiktīvas darba attiecības bija noformētas ar četrām personām, no kurām viena persona noformēta par skolotāju, divas personas par sargiem, viena persona darbā pieņemta par dārznieci un vēlāk arī kā veļas mazgātāja.

Saskaņā ar lēmumiem par vairāku personu saukšanu pie kriminālatbildības, laika posmā no 2010. gada 1. oktobra līdz 2015. gada 1. aprīlim Ogres novada pašvaldība aprēķināja fiktīvi noformēto darbinieku algas un pārskaitīja uz fiktīvi noformēto darbinieku kontiem no Ogres novada pašvaldības budžeta līdzekļiem darba samaksu par kopējo summu 43 697, 16 eiro apmērā.

Pieciem Ogres vispārējās pirmsskolas izglītības iestādes darbiniekiem celtas apsūdzības par Krimināllikuma 275. panta otrajā daļā un Krimināllikuma 20. panta ceturtajā daļā, Krimināllikuma 318. panta otrajā daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanu.

Šīs apsūdzētās personas veica fiktīvi nodarbināto personu pienākumus, saņēma viņu vietā naudu, kā arī viltoja dokumentus, parakstoties fiktīvo darbinieku vārdā.

Kriminālprocesā par cietušo atzīta Ogres novada pašvaldība.

Prokuratūra norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta Kriminālprocesa likumā noteiktajā kārtībā.