Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Aizturēti viltotu dārglietu pārdevēji; aicina atsaukties cietušos

© Valsts policija

Valsts policija aizturējusi divas personas, kuras iespējams veikušas krāpnieciskas darbības, vairāku gadu garumā realizējot zelta un platīna investīciju atdarinājumus dažādos vērtslietu uzpirkšanas punktos Rīgā. Abiem aizturētajiem vīriešiem kriminālprocesā par krāpšanu piemērots aizdomās turētā statuss. Pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Valsts policijas pirmos signālus par iespējamu viltotu dārglietu realizāciju dažādos vērtslietu uzpirkšanas punktos Rīgā saņēma jau 2013.gadā. Līdz šim brīdim likumsargiem ir aizdomas par vismaz 15 krāpšanas epizodēm, tomēr nav izslēgts, ka to varētu būt vairāk. Tiek lēsts, ka tādā veidā varētu būt izkrāpti vairāki tūkstoši eiro.

Veicot izmeklēšanas darbības, policisti noskaidroja, ka iespējamie vainīgie ir kāds 1967.gadā dzimis Latvijā dzīvojošs Lielbritānijas pilsonis un 1979.gadā dzimis Latvijas valsts piederīgais, kurš jau agrāk tiesāts par nelikumīgu narkotisko vielu apriti.

Šī gada 31.janvārī viltoto vērtslietu realizācijas mēģinājuma brīdī likumsargiem izdevās aizturēt 1967.gadā dzimušo vīrieti un viņa līdzdalībnieku. Vīrieši tiek turēti aizdomās par krāpšanu, pārdodot viltotas investīciju dārglietas, kuru patiesā cena ir pat 10 - 20 reižu lētāka, nekā šādu vērtslietu oriģināliem. Vīrieši viltotos zelta un platīna atdarinājumus iegādājušies no dažādām vietām, kā arī dažādus juvelierizstrādājumus, piemēram, gredzenus un auskarus izgatavojuši paši.

Veicot izmeklēšanas darbības, tika izņemti 132 iepakojumi ar zelta un platīna atdarinājumiem un 37 kastītes ar viltotiem dārgakmeņiem, kā arī tika izņemtas dažādu metālu juvelierizstrādājumu sagataves, kā arī juvelierizstrādājumu testēšanas ierīces.

Ja aizdomās turēto atbildība nodarītajā tiks pierādīta, Valsts policijas uzsāktajā kriminālprocesā pēc Krimināllikuma 177.panta pirmās daļas par krāpšanu, tad personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu vai naudas sodu.

Valsts policija aicina kā uzņēmējus, tā privātpersonas būt uzmanīgiem un nekādā gadījumā neiegādāties juvelierizstrādājumus vai citas vērtslietas no nepazīstamām personām vai nepārbaudītiem avotiem. Iegādājoties investīciju dārglietas ārpus oficiālām tirdzniecības vietām, pastāv krāpšanas risks.