Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

PUPIŅAS SLEPKAVĪBA: Vecāki vēlas panākt, lai bērna dzīvība ir vērtīgāka nekā kucēna

TIESĀ. Jāni Gaigalu par draudzenes Elīnas noslepkavošanu tiesa sodīja ar brīvības atņemšanu uz nepilniem desmit gadiem. Elīnas vecāki un māsa tagad turpina tiesāšanos par morālā kaitējuma kompensācijas apmēru © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Nogalinātās Elīnas Pupiņas vecāki un māsa turpina tiesāšanos par morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu no meitas slepkavas Jāņa Gaigala. Vakar Rīgas apgabaltiesa lēmumu nepieņēma, izsludināja pārtraukumu. Lietu turpinās skatīt 2. februārī.

Elīnas tēvs Mihails Pupiņš tiesas sēdē uzsvēra, ka meitas zaudējumu nav iespējams izteikt naudā, taču viņa mērķis ir panākt, lai cilvēka dzīvību Latvijā novērtē kā vērtību, nevis nosaka morālo kompensāciju gandrīz vai kucēna cenā, kā esot iespējams spriest pēc internetā publicētajiem sludinājumiem. «Mums kā vecākiem jācīnās līdz galam, izmantojot visas iespējas. Nekāda nauda neatsvērs ciešanas vecākiem, kam nogalināts bērns. Gribu dot signālu, ka bērns maksā daudz vairāk nekā kucēns, ka cilvēks ir vērtība,» uzsvēra M. Pupiņš, izklāstot, ka pie viņa un sievas Aijas vēršas daudz cilvēku, kas nonākuši līdzīgā situācijā.

E. Pupiņa nomira 2012. gada maijā pēc tam, kad viņas draugs Jānis Gaigals meiteni brutāli piekāva un aizbēga no nozieguma vietas. Saskaņā ar apsūdzību J. Gaigals bija izdzēris 600-650 gramu viskija un nedaudz šampanieša, kad pie viņa ieradusies draudzene Elīna. Abi sastrīdējušies, un, kamēr meitene gulējusi, J. Gaigals sācis viņu žņaugt, iesitis viņai pa galvu vismaz astoņas reizes, atsitis draudzenes galvu pret sienu un ar ceļgalu iesitis viņai pa seju. Pēc tam paņēmis no viņas maka desmit eiro un atstājis dzīvokli. Jauniete nomira. Viņu atrada māsa, kad vairākas dienas neizdevās ar Elīnu sazināties.

Tiesa J. Gaigalam piesprieda deviņu gadu un desmit mēnešu ilgu cietumsodu, policijas kontroli uz vienu gadu, kā arī nolēma piedzīt no viņa materiālo atlīdzību par labu cietušajiem: Aijai Pupiņai un Mihailam Pupiņam katram apmēram 14 000 eiro (tēvam - morālo kompensāciju, mātei - materiālo un morālo kompensāciju), Agnesei Pupiņai - morālo kompensāciju 12 000 eiro apmērā. Tagad Elīnas vecāki un māsa katrs prasa ievērojami lielāku - kopumā miljonos eiro mērāmu - morālās kompensācijas apmēru. M. Pupiņš tiesas debatēs vakar sacīja, ka, prasot morālās kompensācijas apmēru, vadījies pēc Eiropas Komisijas rekomendācijām un aprēķinājis, cik «maksā» Latvijas cilvēks. Viņš vairākas reizes uzsvēra, ka lēmumu, cik lielu summu piespriest, atstāj tiesas ziņā. Elīnas tētis teica, ka no morālās kompensācijas sev neizmantos ne centa - naudu atdos labdarībai vai kādam citam cilvēkam viņa profesionālajai izaugsmei.

Elīnas ģimene vēlas, lai morālās kompensācijas apmēru noteiktu katram cietušajam, nevis piespriestu vienu summu, kas jādala, kā šajā gadījumā, trim cietušajiem. Mihails, Aija un Agnese Pupiņi arī vakar neslēpa savu nostāju - spriedums Elīnas slepkavam ir nepamatoti saudzējošs. Savukārt J. Gaigala aizstāve Guna Kaminska, uzsverot, ka šis ir emocionāls process, aicināja tiesu ievērot taisnīguma un samērīguma principu, kas attiecināms arī uz smaga nozieguma izdarītāju. Ja valsts ir likumā noteikusi, kādā veidā izmaksājama kompensācija cietušajiem, tad tā jārīkojas. «Gaigals nav atteicies un neatteiksies maksāt morālo kompensāciju, ja tiesa tā nolems,» sacīja advokāte.