Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

JAUNI FAKTI par uguns postu, kurā bojā gāja nepieskatīts bērns

© Rūta Kalmuka, F64 Photo Agency

Ģimene, kurā auga nepilnus divus gadus vecā meitenīte, kas gāja bojā traģiskā ugunsgrēkā naktī no pirmdienas uz otrdienu, bija sociālo darbinieku redzeslokā.

Māte ar mazuli vairākas reizes bija uzturējusies krīzes centrā. Diemžēl tas nepasargāja bērnu - māte bija atstājusi viņu vienu pašu dzīvoklī, kurā izcēlās ugunsnelaime. Mediķiem bērnu neizdevās glābt.

Ugunsgrēks izcēlās piecstāvu daudzdzīvokļu namā Rīgā, Iļģuciemā. Ugunsdzēsēji naktī saņēma zvanu no kāda iedzīvotāja, kurš glābējus informēja par dūmojošu dzīvokli. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji ieraudzīja, ka no ēkas ceturtā stāva dzīvokļa loga šaujas liesmas. Glābēji degošajā dzīvoklī atrada pusotru gadu vecu bērnu, kuru nodeva mediķiem, bet diemžēl bērna dzīvību glābt neizdevās. Bērns, kā noskaidrojusi policija, dzīvoklī bija atstāts viens pats. «Māte skaidroja, ka viņa esot izgājusi pie draudzenes, viņa saka - tikai uz brīdi,» stāsta Valsts policijas speciāliste Līna Kaļķe. Tomēr, kad ieradās ugunsdzēsēji, dzīvoklis dega jau lielā platībā. To nodzēsa piecos no rīta. Iespējams, ugunsnelaime izcēlusies bez uzraudzības atstātas sveces dēļ. Bērna nāves cēlonis pagaidām nav zināms, taču, visticamāk, viņš saelpojies dūmus. Ģimene, kurā auga mazā meitenīte, bija sociālā dienesta redzeslokā, vairākkārt uzturējušies krīzes centrā, Neatkarīgajai stāsta Rīgas domes Labklājības departamenta speciāliste Lita Brice. Sociālajā dienestā bija uzsākta lieta par šo ģimeni un turpmāko bērna aprūpi. Bērna tēvs nedzīvoja kopā ar māti, viņš pirms vairākām dienām bija uzrakstījis iesniegumu, lai varētu kopā ar meitiņu doties pie vecmammas. Arī Rīgas bāriņtiesai ir informācija par šo ģimeni, lai gan bāriņtiesas redzeslokā tā līdz šim nebija bijusi. Pagājušajā nedēļā bijusi visu dienestu tikšanās, lai spriestu, ko darīt ar ģimeni. «Ģimenei pašvaldība sniedza visu palīdzību, jo galvenais mērķis bija panākt, lai vecāki arī varētu dzīvot kopā.» Policija apstiprina, ka ir uzsākts kriminālprocess. Ņemot vērā, ka bērnu nedrīkst atstāt vienu pašu bez uzraudzības, visticamāk, tiks vērtēta arī vecāku vaina notikušajā. Neatkarīgās rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā ģimenē ir vēl citi bērni, ģimene dzīvojusi krīzes centrā, taču iemeslus, kāpēc, dienesti neatklāj.