Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Zolitūdes traģēdija: bilanci sāks savilkt gada vidū

© Lauris Aizupietis/ f64 photo agency

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā tiesas sprieduma vēl nav, toties daudz cerīgāk ir noskaņots advokāts Aldis Gobzems – viņš pieļauj, ka gada vidū varēs «savilkt bilanci» par to, ar cik daudzām viņa pārstāvētajām traģēdijā bojāgājušo ģimenēm ir parakstīta vienošanās par naudas atbalsta 100 000 eiro izmaksu un cik daudzi šo atlīdzību ir saņēmuši.

Sagrūstot lielveikala Maxima jumtam, Zolitūdē 2013. gada 21. novembrī bojā gāja 54 cilvēki. Pirmās vienošanās ir parakstītas ar ģimenēm, kuras pārstāv A. Gobzems, bet vienošanās ar SIA Maxima un Tineo par katru bojāgājušo ģimenes locekli izmaksāt 100 000 eiro atbalstu attiecas arī uz tām bojāgājušo ģimenēm, kuras pārstāv citi advokāti. A. Gobzems Neatkarīgajai sacīja, ka janvārī un februārī viņa pārstāvētie klienti varētu noslēgt visas vienošanās, ja «būs labvēlīga apstākļu sakritība».

A. Gobzems teic - ir bojāgājušo tuvinieki, kuri jau saņēmuši pilnībā visu summu, ir, kas saņēmuši daļēji, un ir, kas nav saņēmuši neko. «Vienošanās ir noslēgtas vairāk nekā pusei manu klientu, bet šis process ir sarežģīts un ilgs,» skaidro advokāts. Par viņa diplomātiski piesaukto labvēlīgu apstākļu sakritību var uzskatīt SIA Homburg Zolitude (HZ) iesniegto blakus sūdzību par šīs vienošanās apstrīdēšanu. Tas ir vēl viens uzņēmums, kas iesaistīts Zolitūdes traģēdijas tiesvedībā. Proti, tie cietušie, kas parakstījuši vienošanos par 100 00 eiro liela naudas atbalsta saņemšanu, atsauc savu prasību civillietā pret SIA Maxima Latvija un Tineo. Vienošanās parakstīšana cietušajiem ir brīvprātīga, ir cilvēki, kuri atteikušies to darīt. HZ ir paudusi bažas, vai vienošanās par naudas atbalstu nenozīmē, ka visa atbildība par notikušo tiks vērsta pret vienu uzņēmumu - HZ. HZ pērnā gada nogalē iesniedza blakus sūdzību par Talsu rajona tiesas lēmumu izbeigt tiesvedību pret SIA Maxima Latvija un Tineo saistībā ar vienošanās noslēgšanu. Taču HZ pārstāvis advokāts Lauris Rasnačs ir noraidījis apgalvojumus par vēlmi aizkavēt vienošanās izpildi starp SIA Maxima Latvija, SIA Tineo un Zolitūdes traģēdijā cietušajām ģimenēm.

Savukārt A. Gobzems uzskata, ka no vienošanās apstrīdēšanas cietīs Zolitūdes traģēdijā bojāgājušo ģimenes, kas parakstījušas vienošanos. Viņš uzsver, ka vienošanās neskars HZ intereses un tiesības, tas ir mēģinājums vilkt garumā naudas izmaksu procesu. Blakus sūdzību iesniegšana naudas izmaksu cietušo ģimenēm ievelkot apmēram par mēnesi vai diviem. Advokāts arī piebilst, ka naudas atbalsta izmaksa ir atkarīga no tiesu operativitātes, lai gan tiesas ir bijušas pretimnākošas un nozīmējušas lietu izskatīšanu iespējami ātri.